Obavijesti

News

Komentari 1

Bio je neodoljiv: 'Ja ne trčim za ženama, one trče za mnom'

Bio je neodoljiv: 'Ja ne trčim za ženama, one trče za mnom'
1

Nacistički general pukovnik Ernst Udet, slavni pustol, plejboj i letački as ubio se prije 77 godina. Alkohol, droga, depresija, muljaže u koje je bio uvučen dovele su do toga da presudi sam sebi..

VIDEO

'Radi letenja se isplati sklopiti sporazum s vragom. Čovjek samo ne smije dopustiti da ga pojede ' kazao je Ernst Udet, najuspješniji letač njemačke lovačke eskadrile koji je preživio Prvi svjetski rat, ali Hitlerovu Njemačku nije. Prostrijelio si je glavu meksičkim koltom u studenom 1941. godine. 

Udetovo samoubojstvo nije bilo posljedica toga što je shvatio zločinački karakter režima. Dugogodišnje konzumiranje alkohola i droge učinilo ga je lakom žrtvom spletaka njegovih protivnika. Od sjajnog avijatičarskog junaka nacističke propagande ostao je samo lijep privid...- piše o Guido Knopp u knjizi Hitlerovi ratnici.

Hermann Göring, također istaknuti vojni pilot u Prvom svjetskom ratu, nagovorio ga je da se učlani u nacističku stranku. Udetu se zapravo živo fućkalo za politiku, a nikad se nije ni zanimao za nacistički pokret niti ga je razumio.
'Sve ovisi o tome koliko plaćaju' odgovorio je nekoliko tjedana prije nego se učlanio u stranku na pitanje je li planira letjeti za njih. Ulazak u Stranku 1. svibnja 1933. navodno je proslavio uz potoke konjaka i vježbanje 'njemačkog pozdrava'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Darovit letač, ali loš činovnik

- Njegova slava uspješnog letača lovačke eskadrile u Prvom svjetskom ratu te glumca u avijatičarskim filmovima bila je dobrodošlo streljivo za propagandnu izgradnju nacističkog Luftwaffea.. 
Herman Göring osobno ga je promaknuo iz pilotske kabine za pisaći stol glavnog oružarnika ratnog zrakoplovstva gdje je pomogao koordinirati naoružanje za Hitlerove napadačke planove. Uspjesi njemačkog Luftwaffea u blickrigu učvrstili su Udetovo vjerovanje u nepobjedivost njemačkih bombardera i lovaca. Ali u Goringovom Ministarstvu zrakoplovstva on je bio pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu. Darovit letač pokazao se lošim činovnikom.
'Hitler je s pravom smatrao Udeta jednim od najvećih njemačkih letača, ali neopravdano najboljim tehničarem zračnog prometa' govorio je njegov suparnik Erchard Milch.( državni tajnik u Državnom ministarstvu zrakoplovstva)  Taj bonvivan i lovac na suknje češće se mogao vidjeti u berlinskim barovima nego u svojem uredu. Poznat po svojim mnogobrojnim aferama i pijanim ispadima bio je u središtu svih zabava i stranačkih primanja. Berlinsko društvo voljelo je talentiranog karikaturista i originalnog zabavljača. Uživao je u svojoj popularnosti punim plućima - piše o Udetu Guido Knopp.

Ernst Udet

- Zračio je iznimnim šarmom, simpatijom i letačkim duhom. Mogao je popiti goleme količine alkohola i ostati potpuno trijezan - kazao je za Udeta Adolf Galland, letač lovačke eskadrile

Katastrofalan poraz Luftwaffea u sukobu sa britanskim Kraljevskim zrakoplovstvom uništio je tlapnje o nepobjedivosti njemačkih pilota i otkrio goleme promašaje u planiranju. Zapovjednik zračnih snaga Göring 'glavnog je oružarnika ratnog zrakoplovstva' proglasio najvećim krivcem i prepustio ga njegovom padu. 
Udet koji se u to vrijeme borio sa depresijom, pio enormne količine alkohola i drogirao se Pervitinom, omiljenom nacističkom drogom odnosno stimulativnim sredstvom koji uzrokuje maniju proganjanja i uzrokuje brze izmjene euforičnih i depresivnih stanja oduzeo si je život.
Na zidu spavaće sobe ostavio je ogorčene oproštajne optužbe protiv svojih suparnika u Ministarstvu zrakoplovstva. Hermanu Göringu bila je upućena posljednja rečenica: 'Željezni, ti si me izdao'. Režim je prikrio samoubojstvo i objavio kako je Udet poginuo prilikom pokusnog leta te zatim uprizorio svečani državni čin ukopa.. 

- Göring je drhtavim glasom licemjerno izjavio kako je izgubio najboljeg prijatelja. Rekao je između ostalog: 'Nepojmljiva mi je misao da ti, moj dragi Udet, više nisi među nama. Ne možemo to razumjeti jer baš si ti po naravi bio pun snage, živ i veseo. Bio si toliko poletan da nam se čini da si još uvijek među nama. I ostani među nama. Svevišnji te pozvao k sebi i sad možeš otići k drugima koji su pali prije tebe. I sada.. nemam više što reći..zbogom, moj najdraži druže..' - navodi autor Knopp u knjizi.

Šarmantan i uglađen, svi su ga obožavali

Udet svojoj okolini nikada nije dao naslutiti je li uvidio u kojem smjeru vodi režim. Možda je pokazao svoje sumnje, smatra Knopp, ali svoje poslovne i privatne neuspjehe sakrio je ispod maske veselog pijanca dok tjelesno i duhovno nije bio toliko rastrojen da više nije vidio drugog izlaza nego teatralan odlazak s pozornice koju je sam izabrao.

- Udetu je ugled 'najuspješnijeg letača lovačke eskadrile nakon Crvenog Baruna' bilo poput druge kože i u razdoblju između dva rata otvorio vrata u svijet bogatih i moćnih. Bio je šarmantan i uglađen, muškarac čijoj prijateljskoj i pristupačnoj naravi nitko nije mogao odoljeti. Ali je u isto vrijeme bio bezbrižan i nepromišljen. Godine Vajmarske Republike proveo je kao letač akrobatskih letova i filmska zvijezda. Nije bio vojnik i nije poznavao život vojničkog koraka - sve do 1935. kada kao pukovnik ulazi u novostvoreni Luftwaffe. Na Hitlerov nalog, pod zapovjednitvom Göringa, koordinirao je Luftwaffeovovo naoružavanje za Drugi svjetski rat čiji kraj neće doživjeti. Umro je u dobi od 45. godina ostavivši iza sebe hrpu neplaćenih računa u elitnom berlinskom restoranu Horcher, nekoliko izvanbračne djece i Ministarstvo zrakoplovstva koje je njegov nasljednik užasnuto nazvao Augijevom štalom -  opisuje letačkog asa autor Hitlerovih ratnika.

Ernst Udet rođen je 1896. u Frankfurtu na Maini, ali nakon rođenja s roditeljima se preselio u Munchen gdje je 'Erni' kako ga je majka od milja zvala, narastao u pravog bavarskog fakina. U školi baš i nije bio dobar. Po mišljenju nastavnika Terezijanske gimnazije na Kaiser Ludwig Platzu dječaku se po glavi vrzmalo previše budalaština. 'Shvaća brzo, ali isto tako brzo zaboravlja, zanima se za sve, ali prilično površno, i o svemu zna neusiljeno i ljubazno čavrljati..Nedostaje mu ozbiljnosti i točnosti u svim radovima' stajalo je u svjedodžbi prvog razreda gimnazije. Ernst se zanimao za sve što je bilo izvan tamnih školskih zidova. Bio je darovit crtač, oduševljavao se fotografijom, a najviše letenjem.

'Ja ne trčim za ženama, one trče za mnom'

Ernst Udet sa 62 oborena aviona bio je najuspješniji letač njemačke lovačke eskadrile koji je preživio rat.

Dvadesete godine bile su i za njega divlje. Oženio se, pa ubrzo rastao, imao bezbrojne kratkotrajne afere.
'Ja ne trčim za ženama. Što da radim kad one trče za mnom'.

Pojavio se i u tri filma Leni Riefenstahl i bio apsolutna zvijezda nacističkog filma.

- Novi je drug Stranci itekako bio po volji. Udet je bio poznat i omiljen, mnogo je proputovao i imao manire svjetskog putnika. Kad je Njemački aeroklub organizirao prijem za dvadeset pet članova britanskog parlamenta Udet je bio u središtu pozornosti - šarmantni bonvivan koji je u svoj notes crtao karikature gostiju i zabavljao ih pustolovnim pričama. Bio je izvrstan glasnogovornik kad je nepovjerljivo inozemstvo trebalo uvjeriti da je smjena vlasti u Njemačkoj bezopasna. Pred njim je bio put u Ameriku, gdje je u los Angelesu i na svjetskoj izložbi u Chicagu izvodio akrobatske letove. Ovaj se put nije vratio praznih ruku. Njemačko Državno ministarstvo zrakoplovstva već mu je doznačilo novac za dva Hawka. Göring mu je obećao dva sasvim nova američka dvokrilca Curtiss Hawka i održao je riječ.

'Hitler Njmačku neće odvesti u rat'

Na kritička novinarka pitanja u Americi je tada odgovarao: 'Hitler ne čini ono što on želi, nego samo ono što želi 40 milijuna Nijemaca koji ga podržavaju' ili 'Bilo je nekoliko slučajeva u kojim se prema Židovima postupalo loše, ali tomu se pridaje velika važnost. Nitko u Njemačkoj neće dirati Židova koji vodi svoju brigu i dobra je državljanin' ili 'Hitler Njemačku neće odvesti u rat. Trudi se riješiti nepopželjnih elementata u narodu i zemlju očistiti od revolucionarnih ideja, a na to ima pravo svaka nacija'.

- Teško je reći jesu li to bile njegove naučene fraze ili vlastito uvjerenje. On se politikom nije ozbiljno bavio a kamoli ideologijom. Ipak, u javnosti se služio žargonom svojih novih gospodara u čiju se službu stavio. Privatno je, međutim govorio potpuno drugačije. Clifforda Hendresona, direktora Američkih aeromitinga tako je pitao: 'Mislite li da biste mi mogli naći  neki zanimljiv posao? A možda i neku američku djevojku kojom bi se oženio' prokleti nacisti. Kad se vratim kući, i ja ću biti dobar nacist, ali..' - piše Knopp u svojoj knjizi.

Udet, letač akrobatskih letova, glumac, prefriganac postao je promidžbeni avijatičar. Konstruktor aviona Ernst Heinkel poslije se prisjećao svog čuđenja kad je Udeta vidio u svečanoj odori. Tad mu je on i kazao da se 'Radi letenja se isplati sklopiti sporazum s vragom.'

Ernst Udet in Flugzeug "Flamingo"

Njegova okolina se čudila toj promjeni. Preobrazba od bonvivana u čestita vojnika činila se odveć nevjerojatnom. Udet, koji je u jednoj noći znao potratiti tisuće maraka, da će se sada zadovoljiti skromnom plaćom pukovnika Luftwaffea. On, koji je od završetka Prvog svjetskog rata izbjegavao bilo kakvu trajniju obvezu, da će se prilagoditi vojničkoj stezi?

'Krila su mi podrezana'

Dotad je letio je za Domovinu, publiku i za novac. Sad je letio za Stranku.

- Često bi bilo pravo čudo da je iz aviona izašao živ, ponekad i iz hrpe ruševina, a da u se ništa nije dogodilo. Bio je hazarder, ali i sretnik. Nerijetko bi u pilotsku kabinu sjeo pijan. Hitler mu je zatim zabranio letjeti, ali on je stalno bio u potrazi za pustolovinama odnosno izlazom iz žrvnja dosadne radne svakodnevice u Ministarstvu zrakoplovstva. Jer njegovo radno mjesto više nije bila pilotska kabina nego radni stol u sobi 201 u Ministarstvu. 'Krila su mi podrezana, ovo je mjesto za mene zatvor, a ono što se od mene očekuje, prava je ludost. Göring me nagovorio da preuzmem Tehničku službu. Ovdje ću propasti. Okružen sam spletkama, licemjerjem i Gestapom - tako završava moj slobodni i veseli život avijatičara'  kazao je Udet - opisiva Knopp Udetovu mržnu prema svojoj službi. 

Ernst Udet

Vojni povjesničar Horst Boog Udeta smatra ' najvećim Göringovim promašajem u odabiru kadrova'. Udet je bio krivi čovjek na krivom mjestu. A opet on je sam prihvatio to mjesto - i branio ga do kraja. Postao je Hitlerov ratnik u naoružavanju Luftwaffea, blickrigu iz 1939 i 1940. te u 'zračnoj bici za Englesku'. 

- Njegova najvažnija uloga bila je na bojom polju propagande. On je bio bezbrižni avijatičar zbog kojeg su djeca skupljala cigaretne sličice s njegovim portretom, o kojem su sanjarile majke, a očevi mu se divili zbog njegove lude smionosti. Njegova omiljenost bila je njegov kapital, ali i njegova kob. Je li vidio kamo Hitlerov režim vodi, svojoj okolini nikad nije pokazao. Možda je pokazao svoje sumnje, ali svoje poslovne i privatne neuspjehe skrivao je ispod maske veselog pijanca, sve dok tjelesno i duhovno nije bio toliko rastrojen da više nije vidio drugog izlaza, nego teatralni odlazak s pozornice koju je sam izabrao - zaključuje Knopp.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti