Obavijesti

News

Komentari 31

Bio je ružni i debeli ženskaroš, a ona ga je naprosto obožavala

Bio je ružni i debeli ženskaroš, a ona ga je  naprosto obožavala
1

Ljubavna priča dvoje najvećih meksičkih umjetnika bila je puna prevara, boli, suza.. Diego Rivera i Frida Kahlo dva puta su se vjenčali jer unatoč svemu nisu mogli jedno bez drugog

VIDEO

On je bio najveći meksički slikar, vatreni komunist, revolucionar, sklon alkoholu i ženama. Ona je bila 21 godinu mlađa   fascinantna djevojka puna samopouzdanja i želje za životom koja je neizmjerno htjela uspjeti u slikarstvu. Diego Rivera i Frida Khalo, najpoznatiji umjetnički par Latinske Amerike, ludo su se voljeli. No fatalna ljubav je Fridi, prvoj meksičkoj slikarici čiji je rad izložen u pariškom Louvreu, donijela i ogromne količine boli i patnje...

Frida je Diega, koji je rođen na današnji dan prije 130 godina, prvi put ugledala u hodniku škole kad je poznati slikar oslikavao mural. Odnijela mu je svoje slike i kazala da bi željela zarađivati od slikanja. On joj je tada rekao
- Tvoje slike su nešto posebno, tako su meksičke. Ne oponašaj nikog, budi svoja. Dovoljno si dobra i drugačija.

Mono Negative

Diego se poslije u svom dnevniku prisjetio njihovog prvog susreta. Kazao je da je bio očaran kreativno i intelektualno te da je osjetio duboko divljenje prema mladoj djevojci. Tek poslije su proradili romantični osjećaji i premda je on već bio u braku, upustili su se u strastvenu vezu.

Zvali su ih "slon i golubica"

- Radio sam mural na skeli, i začuo sam kako neka djevojka viče na mene: "Diego, molim vas siđite dole. Moram vam nešto važno reći. Pogledao sam dole i vidio mladu djevojku, od možda 18 godina, imala je lijepo tijelo, ali nervozne pokrete, i delikatno lice. Kosa joj je bila duga, i tamne i guste obrve spajale su iznad nosa. Djelovala su kao krila crne ptice, uokvirivši dva prelijepa smeđa oka.

Fridu život od početka nije mazio. Kada je imala samo šest godina oboljela od dječje paralize, zbog čega joj se nakon toga desna noga i stopalo nisu razvijali proporcionalno s ostatkom tijela – noga bila je mnogo tanja, a stopalo malo i deformirano. Prije upoznavanja s Diegom skoro je poginula u tramvajskoj nesreći. Cijela se polomila. Slomljena kralježnica, prsna kost, rebra, zdjelica, 11 prijeloma na lijevoj nozi...Željezna šipka probila joj je abdomen i maternicu (zbog toga su joj sve tri trudnoće završile pobačajem). Tri mjeseca ležala je u gipsu i trpjela stravične bolove. u isto vrijeme je slikala. No nije htjela odustati.. prohodala je i odlučila biti slikarica. Nakon toga upoznala je i Diega, ljubav svog života.

Frida i Diego

Frida je tada imala 22, a Diego 43 godine. Malo je reći da je Fridina obitelj bila razočarana njezinim izborom supruga.
To je bio brak pun svađa, trzavica, grandioznih ispada s obje strane.. Zvali su ih slon i golubica jer ona je bila niska i sitna( visoka svega 150 centimetara) a on korpulentan.

Frida je pisala prijateljici: Diego je kaktus koji uspijeva svuda, na pijesku, na kamenu.. A kad cvjeta, njegovi su cvjetovi predivne crvene boje ili žuti kao sunce

Nepopravljivi ženskaroš

Riverina ljubav prema njoj bila je neupitna. Zaista je iskreno volio, ali unatoč tome on se nije planirao odreći svog životnog stila. A to su bezbrojne usputne veze sa drugim ženama. Želio je posjedovati svaku ženu a to je i mogao, unatoč svom neuglednom i nezgrapnom izgledu, jer bio je  slavni i ugledni umjetnik.  Mnoge su mu ljepotice željele pozirati i biti ovjekovječene na njegovim muralima.

- Volim te više nego sebe, i iako mislim da ti mene ne voliš na isti način, svejedno me voliš. Čak i ako nije tako, ja se uvijek nadam da ćeš me voljeti, i ja sam zadovoljna sa time. Voli me malo. Ja tebe obožavam - stoji u Fridinim ljubavnim pismima voljenom Diegu.

Frida Kahlo u. Diego Rivers / Foto

Fridu su boljele njegove prevare. Strašno je patila, ali mu je stalno nalazila opravdanja jer je, govorila je, posjedovanje lijepih žena plod njegove umjetničke prirode. Na taj način on pronalazi neophodnu inspiraciju za svoju umjetnost, tješila se Frida.

- Imala sam dvije velike nesreće u životu... jednu kada sam doživjela prometnu nesreću, a drugu kada sam upoznala Diega. I Diego je bio veća nesreća - kazala je Frida. Ipak, njezina ljubav prema njemu je bila jača od boli. Ipak, nije ni ona njemu ostajala dužna..

Kako su bili skloni komunističkoj ideologiji u svoj dom primili su i Lava Trockog, poznatog ruskog revolucionara kojeg je Staljin protjerao uz SSSR-a, On je zatražio azil u Meksiku. Bio je gost Diega i Fride, ona je tijekom 1937. godine bez obzira na prisutnost njegove žene, imala s njim ljubavnu aferu.

Frida je, naime, bila biseksualka, pa se nerijetko upuštala u veze i s muškarcima i sa ženama. Bila je tako i sa slavnom američkom plesačicom i glumicom Josephine Baker te umjetnicom Georgiom O'Keeffe.
Frida je oduševljavala sve oko sebe, i muškarci i žene su bili fasciniranim njom a ona je tih 30-ih i 40-ih godina vladala društvenom scenom Meksika. Prijateljevala je s Picassom i završila na naslovnici Voguea.

Prevario je i sa sestrom

Diego je jednom prilikom priznao da je tolerirao njezine veze sa ženama, ali da je bio strašno ljubomoran na njezine veze s muškarcima. Ono što je okončalo njihov brak prvi put bila je nevjera razvratnog Diege i to ne bilo s kim. Prevario ju je sa Cristinom, Fridinom mlađom sestrom. Frida je pobjesnila. Za nju je to bila totalna izdaja. Razveli su se 1939. godine, nakon deset godina braka.
No godinu dana poslije ponovno se oženili. Jedno bez drugog ipak nisu mogli..Plamen naklonosti, nježnosti i istinske duboke ljubavi kod njih se nikada nije ugasio. No, ni njihov drugi brak nije donio nikakve promjene, pa su živjeli u odvojenim dijelovima kuće, a Frida se u to vrijeme upustila u aferu s američkim kiparom Isamu Noguchijem. 
Ovaj put brak je trajao sve do njezine smrti 1954. godine.  Posljednjih godinu dana Frida je bila vrlo bolesna. Zbog gangrene joj je amputirana desna noga do koljena, te je preboljela upalu pluća koja ju je izrazito oslabila. Kad je umrla imala je tek 47 godina.

Diego je kasnije u svojoj autobiografiji napisao kako mu je njezina smrt bila najgori dan u životu i da je na žalost tek tada shvatio da mu je najljepši dio života bila ljubav prema Fridi. I na samom kraju, pri kremiranju, Diego je bio uz nju. Oprostio se od voljene žene na pomalo bizaran način. Pojeo je šaku njenog pepela!

Diego se godinu dana kasnije ponovo oženio, ovog puta sa Emom Hurtado, njegovom agenticom za prodaju slika. Umro je tri godine nakon Fride. Njegova posljednja želja mu je bila da njegov pepeo bude pomiješan sa Fridinim. No njegova supruga nije ispunila njegovu želju.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti