Obavijesti

News

Komentari 50

‘Bio sam u Vijetnamskom ratu, a sad imam i parnu lokomotivu’

‘Bio sam u Vijetnamskom ratu, a sad imam i parnu lokomotivu’

Mladen Cvitanović se nakon 50 godina vratio iz Norveške u BiH. Ima svoj vlak, a želi otvoriti i Titov muzej. Osim toga u planu me je imati i vlastiti heliodrom

VIDEO

Što sam stariji, sve sam veći luđak. Ništa u životu nisam dobio, sve sam morao kupiti. Ne žalim ni za čim. Dobro sam prošao, rekao nam je to Mladen Cvitanović (65) iz Golubinja kraj Žepča u Bosni i Hercegovini, koji se nakon 50 godina odlučio iz Norveške sa suprugom vratiti u svoj rodni kraj.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima svoju parnu lokomotivu

Pokretanje videa...

Mladen Cvitanović 02:02

- Imao sam teško djetinjstvo. Kao dijete sam 1969. otišao u Norvešku, bio sam siroče, a othranila me tetka jer je otac bio u zatvoru, a majka u bolnici u Tarčinu, nedaleko od Sarajeva. U školi sam ovdje imao sve petice, a dolaskom u Norvešku postao sam nepismen. U tom gradu sam upisao boks, pokazao sam se dobar i postao sam prvak pokrajine. U školi sam imao prosječne rezultate, nedovoljno dobre za fakultet - rekao nam je Mladen, koji se ubrzo zaposlio u brodogradilištu.

- Kako je Norveška jaka u brodogradnji, a Amerikanci su iz Vijetnama povlačili brodove u to brodogradilište, tu sam se i zaposlio. Prepravio sam svoje godine kako bih dobio posao. Tad sam bio i u Vijetnamu - rekao je Mladen, kojemu se život promijenio kad je, kako kaže, spasio jednog generala u Nikaragvi, kad su vozili oružje.

- Taj general me zavolio, bio je treća generacija oficira u vojsci i rekao mi je da idem na Vojnu akademiju u Norveškoj te da ću biti jedan od 16 vojnika koji će ići na akademiju u SAD. Dvije godine sam bio na ratištu za Amerikance u Vijetnamu. Bio sam najmlađi vojnik Vijetnamskog rata, nije to lijepo razdoblje - kaže Mladen, koji se po povratku u Norvešku zapošljava na naftnoj platformi.

- Tražio sam posao na platformi i tu sam radio 35 godina, a posljednjih 20 godina kao čuvar helikoptera. Postao sam pilot u vojsci. Imao sam šest platformi i kontrolirao sam helikoptere. Sve mi je to omogućilo da se mogu vratiti svome domu. Moja djeca su pozavršavala fakultete i imaju dobre poslove i život, ali ja sam najmirniji ovdje, u svom kraju - kaže Mladen, koji je u čast svome djedu kupio vlak.

- Otišao sam u Željezaru u Zenicu da kupim neke pragove te vidio lokomotivu i rekao da je moram kupiti. A vagone sam kupio u Zagrebu s originalnim i autentičnim namještajem. Lokomotiva je u voznom stanju i želim da se pali svaki prvi ili posljednji vikend u mjesecu. Moj pokojni djed je bio željezničar i njega je zdrobila jedna lokomotiva te sam u spomen njemu kupio ovu lokomotivu. Ja sad pravim i željezničku stanicu - objasnio je Mladen i dodao kako će napraviti helidrom s helikopterom za turiste koji žele razgledati našu državu, ali otvoriti i muzej Josipa Broza Tita.

- Ja volim sve što je staro, osim starih žena - šali se Mladen, koji je u Srbiji kupio i avion, Galeb G4. 
 - Iako avion nije imao motor i trebao je služiti kao eksponat, to su smatrali vojnim naoružanjem i nisam ga mogao uvesti - rekao je Mladen, koji u dvorištu ima i 32 oldtimera.

- Imam nekoliko u BiH, u Americi i Norveškoj. Oldtimere iznajmljujem i za snimanje filmova - rekao je Mladen i poručio da živimo punim plućima.

- Ja sam zaljubljenik u tradiciju i starine te uživam u tome. Svatko treba uživati u onome što voli - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...