News

Komentari 0

Biskup iz Kölna priznao propuste crkve u skandalu seksualnog zlostavljanja

Biskup iz Kölna priznao propuste crkve u skandalu seksualnog zlostavljanja

Kardinal Woelki je 2018. naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika ako su seksualno zlostavljali djecu

Njemački biskup u rimokatoličkoj biskupiji u Koelnu u četvrtak je na zatvorenoj službi u katedrali priznao propuste crkve u velikom skandalu vezanom uz seksualno zlostavljanje.

"Veliki broj zlodjela vezanih uz seksualno zlostavljanje počinili su u crkvenim odajama svećenici i ostalo članovi osoblja", rekao je biskup Rolf Steinhaeuser na službi pokore u koelnskoj katedrali.

Steinhaeuser na dužnosti upravitelja katedrale mijenja kardinala Rainera Mariu Woelkija koji je uzeo slobodnu godinu nakon kontroverze glede odluke da ne objavi izvješće o tom skandalu.

"Ne možemo se odriješiti grijeha. Također, ne tražimo od žrtava oprost da bismo se osjećali bolje", rekao je Steinhaeuser.

Za današnju službu je rekao da predstavlja priznanje krivnje i spomen na žrtve.

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja potresaju Katoličku crkvu u Njemačkoj.

Kardinal Woelki je 2018. naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika ako su seksualno zlostavljali djecu. Ali kada je izvještaj bio gotov, sam je Woelki blokirao njegovo objavljivanje.

Najčitaniji članci