News

Komentari 210

Biskup u Hercegovini naređuje: 'Otvorite crkve za svete mise'

Biskup u Hercegovini naređuje: 'Otvorite crkve za svete mise'

Perić navodi kako će vjernici s otvorenom crkvom i razglasom imati osjećaj da osobno sudjeluju u svetoj misi te se euharistijski pričestiti što mu 'niti jedan društveni medij ne može dati'

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naredio je otvaranje svih crkava i održavanje svetih misa uz nazočnost vjernika. Istaknuo je kako vlasti nemaju pravo rastjerati vjernike ispred crkava jednako kao to što ne čine u trgovinama i drugim sličnim mjestima na kojima su poduzete određene mjere zbog sigurnosti građana dok vlada pandemija korona virusa, prenosi Telegram.

Slavljenje svete euharistije obustavljeno je u nekim župama na području Hercegovine. No, veći broj je nastavio sa služenjem misa unatoč nalogu vlasti da se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet ljudi. 

Biskup Perić pozvao je 'rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da se uz sve poštovanje mjera županijskih stožera otvore crkve za slavljenje svetih misa s narodom, odnosno s onim dopuštenim brojem duša'. 

U istoj obavijesti piše kako broj ljudi ispred crkve nije strogo ograničen, pa se po tome samo mora osigurati razmak od dva metra.  Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije postrožile su mjere početkom travnja.

Prema njima se na javnom mjestu ne smije okupljati više od pet ljudi. 

'S otvorenom crkvom vjernik će imati osjećaj da osobno sudjeluje u svetoj misi'

Perić navodi kako će vjernici s otvorenom crkvom i razglasom imati osjećaj da osobno sudjeluju u svetoj misi te se euharistijski pričestiti što mu 'niti jedan društveni medij ne može dati'. 

- Nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže mjera, kao što se ne udaljavaju građani iz trgovina i sličnih institucija. Po kojem bi se zakonu ili zapovijedi moglo to činiti s vjernicima ispred katoličke crkve? - pitao se biskup. 

Od strane Perića donesena je odluka da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakrament krizme, kao i običaj tzv. 'blagoslova polja' kada se upućuju molitve za blagoslov ljudi, njihova rada i plodova s njihovih polja. 

Na području Međugorja od korone virusa preminulo je troje starijih redovnika. 

Najčitaniji članci