Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Sanader: Koje sam vam davao naredbe? Fiolić: Košenje trave

Stjepan Fiolić je u srijedu na sudu rekao da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj Sanaderu predao 10 milijuna kuna i milijun eura provizije

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

U nastavku suđenja za aferu Planinska prvooptuženi Ivo Sanader dobio je priliku ispitati suoptuženika i bivšeg prijatelja Stjepana Fiolića, koji je u srijedu svjedočio kako je Sanaderu doma donio 2,3 milijuna eura u kartonskoj kutiji. 

Sanader je danas pitao Fiolića sjeća li se kojeg je datuma navodno donio spomenutu kutiju, 

- Bila je sredina svibnja, ali se ne sjećam točnog datuma - odgovorio je Fiolić.

- Kako je izgledala ta kutija? - pitao je Sanader.

- Bila je dugačka oko 70 centimetara - odgovorio je Fiolić

- Je li vas moje osiguranje pregledalo na ulazu u kuću? - pitao je Sanader.

- Nije - odgovorio je Fiolić.

Sanadera je zanimalo o kakvoj je poslušnosti jučer govorio i što je on to morao izvršavati u vrijeme kada je Sanader bio premijer. 

- Nabrojite naredbe - rekao mu je Sanader.

- Košenje trave i pomoć mojih djelatnika, ako je nešto trebalo - odgovorio mu je Fiolić. 

Pa valjda ja mogu predočavati što ja hoću, a ne što hoće Madunić

Sutkinja je u jednom trenutku rekla Sanaderu da postavlja sugestivna pitanja, na što je on rekao: "Pa tu sjedi čovjek i laže". Na to se pobunio Fiolićev odvjetnik Ante Madunić koji je zatražio zaštitu suda zbog vrijeđanja njegovog klijenta.

- Kada budete iznosili svoju obranu onda komentirajte - poručio je Madunić Sanaderu.

Sanader: Novcem od Planinske ste sagradili kuću sinu

Sanader je pitao Fiolića je li novcem od prodaje zgrade u Planinskoj sagradio sinu kuću (op.a. jučer je Fiolić tvrdio kako na prodaji nije ništa zaradio jer je morao Sanaderu dati veliku proviziju).

- Mediji svašta pišu, ja im ništa nisam rekao o tome, niti sam to demantirao - odgovorio je Fiolić. 

Sanader ga je pitao jesu li se susretali nakon njegovog izlaska iz zatvora. Fiolić je odgovorio kako je Sanader pokušao doći do njega preko Marijana Horvata, no on na to nije pristao.

"Na muci se poznaju junaci"

- Zašto ste u USKOK-u rekli da sam vam poslao SMS po izlasku iz zatvora? - pitao je Sanader, a Fiolić je rekao da se ne sjeća. Nezadovoljni Sanader ponovno se posvađao s Madunićem jer mu je odvjetnik prigovorio da pitanja izvlači iz konteksta.

Pokušali ste doći do mene preko Marijana Horvata, a ja na to nisam pristao, Fiolić Sanaderu

- Pa valjda ja mogu predočavati što ja hoću, a ne što hoće Madunić - bunio se Sanader, nakon čega je sutkinja pročitala SMS koji je navodno Sanader poslao Fioliću nakon izlaska iz zatvora, a koji ide ovako: "Na muci se poznaju junaci". 

Fiolić se danas ne sjeća tog SMS-a, ali zna da mu je stigla poruka s broja kojeg je koristio Ivo Sanader. Tvrdi da je poruku odmah izbrisao.

"Moj Štef je prisiljen teretiti Sanadera, iako on s tim nema veze"

Sanader je zatim pitao Fiolića zna li da je njegova supruga pred jednim bivšim saborskim zastupnikom izjavila: "'Moj Štef je prisiljen teretiti Sanadera, iako zna da on nema veze s kupoprodajom Planinske"? Fiolić mu je odgovorio kako ne zna za to i da takvo što nije čuo.

- Supruga bi mi rekla da je s nekim razgovarala na tu temu - odgovorio je Fiolić.

Fiolić: Sanaderovo osiguranje legitimiralo me je možda jednom

Nakon Sanadera ispitivanje Stjepana Fiolića preuzeo je zamjenik ravnatelja USKOK-a, Tonči Petković koji ga je tražio da ispriča koliko je puta bio kod Sanadera u kući i je li ga je osiguranje pregledavalo.

- U razdoblju od 2006. do 2009. sam kod Sanadera u Kozarčevoj bio desetak puta. Ispred kuće uvijek je bilo osiguranje, ali su me legitimirali možda jednom, dvaput i to samo kada je bio netko novi u osiguranju jer su ma stari uglavnom poznavali. Nije mi poznato je li osiguranje upisivalo tko dolazi kod Sanadera - pojasnio je Fiolić.

Nakon što je Fiolić završio sa svojom obranom, tvrtke "Mesnice Fiolić" i "Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske" odbile su iznositi obranu. One su, podsjetimo, jučer priznale krivnju. 

USKOK je potom pročitao dokazne prijedloge na kojima će temeljiti optužnicu. 

Fiolić: Dao sam Sanaderu 10 milijuna kuna i milijun eura

Fiolić je u srijedu na sudu rekao da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj Sanaderu predao 10 milijuna kuna i milijun eura provizije.  

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego što ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.  

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla, čime je državni proračun navodno oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Message