Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
209 komentara

Bitka za svaki glas: Bandić u vodstvu, Taritaš gubi potporu

LOKALNI IZBORI 2017. U završnici kampanje Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača. Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto

Foto: NOVA TV
209 komentara

Milan Bandić nakon 14 godina želi još 4 godine na poziciji gradonačelnika Zagreba, ali ima i ozbiljne protukandidatkinje, Sandru Švaljek i Anku Mrak Taritaš koja mu je najveća opasnost u 14 godina njegova vladanja gradom, javlja Dnevnik Nove TV.

Foto: NOVA TV

Borba za svaki glas: Bandić - Mrak Taritaš

U završnici kampanje Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača. Istina, od početka kampanje Bandić je dobio malenih 0,8 posto potpore više, ali je Anka Mrak Taritaš izgubila velikih 3,1 posto potpore birača. 
Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto, ali je i ona od početka kampanje izgubila 4,5 posto potpore ispitanika. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača s blagim padom od 1 posto u odnosu na početak kampanje. 

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača i on je izgubio 1 posto. Ivan Lovrinović koji predvodi Živi zid i Promijenimo Hrvatsku u kampanji je pridobio 4,3 posto potpore, a Marko Sladoljev, MOSTOVA uzdanica 2,9 posto. Njemu je potpora od početka kampanje narasla za 1,8 posto. I na kraju, Tomislav Tomašević, koji okuplja široku skupinu koalicija koju predvodi ''Zagreb je naš'', trenutačno uživa potporu od 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto ili 3 postotna poena više nego na početku kampanje.

Foto: NOVA TV

Nekoliko glasova odlučuje hoće li Zagreb voditi gradonačelnik ili gradonačelnica

U drugom krugu Milan Bandić može računati na potporu 44,8 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 44,3 posto birača. Bandić bi pridobio 1,8 posto birača više, a Anka Mrak Taritaš izgubila njih 3,6 posto. Ne bi glasovalo 5,4 posto birača, neodlučnih je 4,5 posto, a odbija odgovoriti 1,0 posto.

Foto: NOVA TV

Na koje birače računa Bandić, a na koje Mrak Taritaš

Milan Bandić očekivano računa na 97 posto glasova svoje stranke, a njegova protukandidatkinja na tek 2 posto. 77 posto birača Brune Esih svoj će glas u 2. krugu dati Milanu Bandiću, a njih 6 posto Anki Mrak Taritaš. HDZ-ovci, točnije njih 76 posto, svoj glas daju Milanu Bandiću, a 17 posto njih Anki Mrak Taritaš. 

Foto: NOVA TV

53 posto birača MOSTA svoj glas dalo bi Anki Mrak Taritaš, a njih 43 posto Milanu Bandiću, 50 posto birača Sandre Švaljek glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 31 posto za Milana Bandića. I na kraju, 89 posto birača SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 9 posto za Milana Bandića.

Foto: NOVA TV

A tko može sigurno pobijedit Bandića u drugom krugu?

Sandra Švaljek bi, da uđe u drugi krug, mogla smijeniti gradonačelnika na lokalnim izborima. Osvojila bi 50,7 posto, a Milan Bandić 39,9 posto. Ne bi glasovalo 4,3 posto birača, neodlučnih je 4,1 posto, a odbija odgovoriti njih 1 posto.

Foto: NOVA TV

Tko će imati većinu u Gradskoj skupštini?

Prva je lista SDP-HNS-HSS-HSU s 24,4 posto, potom slijedi HDZ s 13,5 posto, a Bandićeva lista je na 13,2 posto. Lista Sandre Švaljek ima trenutačno 9,9 posto potpore, a Živi zid i partneri 6,5 posto. Lista Brune Esih uživa potporu od 6,2 posto ispitanika, a koalicija Zagreb je naš može računati na 5,6 posto. Dok MOST trenutačno ima potporu od 4,9 posto, ostale liste ukupno imaju 4,1 posto, a neodlučnih je 11,8 posto. 

Foto: NOVA TV

Istraživanje je provela agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 1002 punoljetna građanina Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno 12.-16. svibnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,6%.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message