Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Bivši agent CIA-e osuđen na 19 godina, špijunirao za Kineze

Bivši agent CIA-a osuđen je pred saveznim sudom u Virginiji u petak na 19 godina zatvora nakon što je priznao krivnju da je postao kineski špijun, objavili su savezni tužitelji

FILE PHOTO - The lobby of the CIA Headquarters Building in Langley
Foto: Larry Downing
1 komentara

Jerry Chuan Shing Lee (55) napustio je CIA-u u 2007. i preselio se u Hong Kong.

Nekoliko godina kasnije, 2010., pristupilo mu je dvoje kineskih obavještajaca i ponudilo 100.000 dolara i obećanje da će se pobrinuti za njega "do kraja života" u zamjenu za informacije koje je dobio kao časnik CIA-e.

Stotine tisuća dolara nakon toga uplaćeno je na njegov osobni bankovni račun između 2010. i 2013. u zamjenu za njegove usluge.

- Umjesto da poštuje odgovornost i ispuni svoje obveze da ne otkrije informacije vezane za nacionalnu sigurnost Lee je prodao svoju zemlju, sudjelovao u zavjeri da postane špijun strane vlade i potom opetovano lagao istražiteljima o svome ponašanju - napisao je Zachary Terwilliger, američki savezni tužitelj za istočni okrug Virginije u priopćenju.

PRESUDA ZA SMRT KOD VIROVITICE Neutješna udovica: 'Suprug je poginuo, a za to nitko nije kriv'

Lee je u svibnju priznao krivnju za sudjelovanje u zavjeri čiji je cilj bio proslijediti informacije vezane uz američku nacionalnu sigurnost i obranu stranoj vladi.

Lee je jedan od tri bivša američka obavještajna časnika koji su osuđeni na duge kazne zatvora u proteklih nekoliko mjeseci za optužbe povezane sa špijunažom za Kinu. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message