Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bliski Bandićev suradnik Ljutić izvlačio tisuće kuna iz Grada

Uskok Roberta Ljutića, suradnika i bivšeg tjelohranitelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tereti da se okoristio izvlačeći gradski novac. Više suokrivljenika priznao je nedjela i nagodilo se za kazne

V. list
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
33 komentara

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Roberta Ljutića. Terete ga da se okoristio trgovanjem utjecajem i zlouporabama u gospodarskom poslovanju, odnosno da je nizom nezakonitosti 'pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 440.000 kuna, dok je udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) oštećena za najmanje 53.200 kuna'.

Uskok tvrdi da je Ljutić zaradu podijelio s drugooptuženom Sanjom Bančević Medenica s kojom je novac izvlačio od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016. Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica.

Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac. Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema tvrdnjama tužiteljstva, 'neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva', dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.

Sanja Bančević Medenica priznala je nedjela i nagodila se s tužiteljstvom na rad za opće dobro, novčanu kaznu od 50 tisuća kuna i povrat 220 tisuća kuna nezakonite dobiti. 

Sredinom rujna 2018. nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message