Obavijesti

News

Komentari 11

Bivši izvršni direktor ruske banke koji ratuje za Ukrajinu: 'Putin vodi Rusiju u katastrofu'

Bivši izvršni direktor ruske banke koji ratuje za Ukrajinu: 'Putin vodi Rusiju u katastrofu'

U Ukrajinu je stigao 2. ožujka i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinskim snagama teritorijalne obrane, rekao je

Bivši izvršni direktor ruskog zajmodavca Gazprombanka izjavio je u četvrtak da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da predsjednik Vladimir Putin vodi Rusiju u katastrofu.

Igor Volobujev, (50), koji ima rusku putovnicu i donedavno je bio potpredsjednik Gazprombanke, rekao je Reutersu u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinskih korijena i obitelji.

Taj je javni prebjeg poseban zbog svoje visoke uloge u tvrtki koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjedava Alexei Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik.

Također, on ilustrira mrežu obiteljskih veza između dviju zemalja koje su u ratu.

Putin najavljuje masovnu mobilizaciju Rusa? Kod Kijeva još jedna masovna grobnica
Putin najavljuje masovnu mobilizaciju Rusa? Kod Kijeva još jedna masovna grobnica

Volobujev je rođen u Oktirki u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale krajem veljače.

„Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo (na mjestima) kao što je moj rodni grad Oktirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardiranjem“, rekao je.

U Ukrajinu je stigao 2. ožujka i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinskim snagama teritorijalne obrane, rekao je.

Kaže da su mu rekli da ne treba i da imaju dovoljno svojih ljudi s vojnim iskustvom.

Odbio je precizirati kako je napustio Rusiju i uspio doći do Kijeva. Tijekom rata diljem Ukrajine su postavljene kontrolne točke i teško je, ako ne i gotovo nemoguće, lako se kretati s ruskim dokumentima.

Guverner: 'Rusija želi zarobiti borce u željezari u Mariupolju'
Guverner: 'Rusija želi zarobiti borce u željezari u Mariupolju'

Volobujev je rat opisao kao grijeh i bio je kategoričan u svojoj kritici Putina.

„Rusija nema budućnost. Mislim da će se ova zemlja (Rusija) raspasti. Putin je Rusiju već doveo do katastrofe“, rekao je.

„Ne bojim se”, dodao je.

„Da sam tražio sigurnost, ne bih dolazio ovamo, nastavio bih živjeti dosadašnjim životom u izobilju i sve bi bilo dobro. Znao sam da idem u rat.“

Volobujev je rekao da se protivio aneksiji Krima, ali da je posljednjih osam godina odlučio izabrati dobrobit svoje obitelji u odnosu na dobrobit Ukrajine.

Invazija u veljači natjerala ga je da odabere Ukrajinu umjesto svojih najmilijih, rekao je, te izrazio bojazan da bi sada mogli biti u opasnosti. Odbio je precizirati više o njihovoj situaciji ili gdje se nalaze.

„Nikad se nisam osjećao kao da je Rusija moja domovina. Moja domovina je bila Ukrajina“, rekao je.