Obavijesti

News

Komentari 109

Bivši policijski informatičar je Mamiću izradio lažne poruke?

Bivši policijski informatičar je Mamiću izradio  lažne poruke?
6

Franjo Varga (36) iz Belišća je ranije radio u policiji, odnosno, bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj. Na osječkom sudu određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora, kako ne bi utjecao na svjedoke

VIDEO

Uhićen je Franjo Varga (36) iz Belišća jer je, kako se sumnja, kreirao lažnu dokumentaciju kojom je onda Zdravko Mamić mahao u medijima i na sudu u Osijeku, kako bi si priskrbio oslobađajuću presudu na suđenju zbog izvlačenja milijuna iz Dinama. Varga je, zanimljivo je, ranije radio u – policiji, piše Večernji list. Odnosno, bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj.

Zbog sumnje u sprječavanje dokazivanja, USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a na osječkom sudu određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora, kako ne bi utjecao na svjedoke. A da ga se istražuje, netko mu je - dojavio.

Pretpostavlja se, stoga, kako je očito imao prijatelja u policiji ili krugovima bliskima istrazi koji su ga upozorili da je pod lupom PNUSKOK-a. Stvorio je on, vjeruje USKOK, lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog osječkog suca.

Otkrili autora lažne prepiske Cvitana i neimenovanog suca?
Otkrili autora lažne prepiske Cvitana i neimenovanog suca?

Mamić je te papire pokazao medijima samo večer prije izricanja presude i optužio Cvitana da "reketari suce u Osijeku" kako bi oni osudili njega i brata mu Zorana, Damira Vrbanovića te Milana Pernara.

Podsjetimo, USKOK je priopćio kako se osnovano sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda.

Lažnu prepisku je potom dostavio Zdravko Mamić koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine.

Nadalje, branitelj Zdravko Mamić je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu,  izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravko Mamić s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.