Obavijesti

News

Komentari 156

Bivši predsjednik: "Hrvatska politički i društveno nazaduje"

Bivši predsjednik: "Hrvatska politički i društveno nazaduje"
1

RETRO POLITIKA: Vidljivo je jačanje političke i nacionalne netrpeljivosti, poticanja i veličanja fašizma, što zaista nije primjereno 21. stoljeću, smatra Ivo Josipović

VIDEO

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez Ivo Josipović u četvrtak je ocijenio da Hrvatska politički i društveno nazaduje, a dokaz tomu je, kaže, i predloženi proračun koji ne donosi nikakve reforme niti naznaku da bi Hrvatska mogla naprijed.


 - U društvu je, kad govorim o određenoj 'retro 'situaciji, vidljivo jačanje političke i nacionalne netrpeljivosti, poticanja i veličanja fašizma, što zaista nije primjereno 21. stoljeću. I zato mi se čini da u Hrvatskoj jest stanje političke i društvene regresije koje je opasno za demokratski, ali i ekonomski razvoj zemlje - upozorio je Josipović na konferenciji za novinare u sjedištu stranke.


Naznake te "retro politike" vidi u tome što se "vrlo tvrdo ide prema političkim neistomišljenicima ili onima za koje se to misli da jesu", a primjere čega vidi u odlukama vladajućih oko HRT-a i Vijeća za elektroničke medije u kojem se" na čelnu osobu (Mirjanu Rakić) išlo samo iz političkih razloga".

Vidljiva je društvena regresija, ugrožene su vrijednosti koje su dugo građene 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na političkoj se sceni, upozorava, događaju jedino prepucavanja, ideološki obračuni.

- Vidljiva je društvena regresija, a pod tim mislim da su ugrožene vrijednosti koje su dugo građene - ljudska prava, demokratski politički standardi, odnos prema nacionalnim manjinama, pravo na političko izražavanje - ustvrdio je Josipović. S dolaskom nove vlasti, dodaje, uobičajeno je da se mijenjaju određene političke pozicije, ali se promjene ne bi trebale protezati na nepolitička mjesta i na način koji predstavlja "politički linč".

Smatra kako Vlada premijera Tihomira Oreškovića na početku svoga mandata stoji najlošije u odnosu na sve dosadašnje Vlade, a slično je, kaže, i s institucijom Sabora te predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

- Razlog je, a to se vidi u proračunu, taj da nema ideje, nema reformi i nema ni jedne naznake da bi Hrvatska mogla krenuti boljim putem - ocijenio je.

Stabilnost vlasti, ustvrdio je Josipović na pitanje novinara, prvenstveno će ovisiti o tome koliko će javnost biti senzibilizirana na činjenicu da Vlada ne nudi nikakav prospertitet. "Jedina financijski vidljiva reforma je praktično dokidanje Ureda bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. A na političkoj strani pandan su silne ideološki zaoštrene, neproduktivne teme, koje pokazuju isključivost ove vlasti", ocijenio je. Razvoj, dodaje, uopće nije mišljen ni planiran, smanjena su sredstva za znanost, nema ozbiljnog promišljanja državne potrošnje u smislu smanjivanja i povećanja sredstava za razvoj gospodarstva.

Smanjenje novca za Ured bivšeg predsjednika je demagogija 

Najave smanjenja proračunskog novca za Ured bivšeg predsjednika Republike ocijenio je kao demagoški potez.

- Poštenije je onda reći i zakonom ukinuti Ured bivšeg predsjednika, nego se ovako, na neki način, i šaliti s tom institucijom -  kazao je. Može se, dodaje razgovarati o tome je li taj Ured potreban, istaknuvši da bivši predsjednik Stjepan Mesić radi dobar i koristan posao za državu i gospodarstvenike.

Glavni tajnik stranke Mislav Žagar dodaje kako se kroz proračun pokazuje "poremećen sustav vrijednosti". Nade su se, kazao je, polagale u Most i "njegove velike reforme", odnosno decentralizaciju i smanjenje javne uprave, reformu pravosuđa, smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenje PDV-a. "Ništa od toga u proračunu nema. Apsolutno od reformi nema ništa", kazao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti