Obavijesti

News

Komentari 7

Bivši slovenski tajkun piše blog iz ćelije: Što kaže o Agrokoru?

Bivši slovenski tajkun piše blog iz ćelije: Što kaže o Agrokoru?
1

Nakon što se nagodio s državnim odvjetništvom o priznanju 11 kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala Kordež je prije dvije godine osuđen na 7 i pol godina zatvora

VIDEO

Bivši direktor slovenskog trgovačkog lanca Merkur Bin Kordež, osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog gospodarskog kriminala, u zatvoru je počeo pisati blog koji svojim ekonomskim analizama privlači pozornost i struke i laika, a nedavno se dotaknuo i stanja u Agrokoru.

Nakon što se nagodio s državnim odvjetništvom o priznanju 11 kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala Kordež je prije dvije godine osuđen na 7 i pol godina zatvora i 23.500 eura novčane kazne, na jednom  od prvih  "tajkunskih procesa" u Sloveniji s pravomoćnom presudom. To je dosad najviša izrečena kazna u Sloveniji za gospodarski kriminal.

Kordež je više puta bio proglašavan slovenskim menadžerom godine, u vrijeme kad je njegovu lancu trgovina tehničkom robom koja se širila i u regiji dobro išlo, što je prekinuto recesijom i ekonomskom krizom, a osobito padom građevinskog sektora.

Prilikom izricanja presude Kordež je kazao da poštuje presudu iako se ne osjeća krivim. U kuloarima se govorilo da je žrtvovan nezadovoljnoj javnosti kao primjer da pravosuđe funkcionira jer nije kao drugi "tajkuni" koji su poduzeća privatizirali i zaduživali imao dobru političku zaštitu.

Na portalu Drugi svet Kordež najmanje jednom mjesečno objavljuje svoj blog koji ponekad prenose i popularniji mediji, jer vrvi analizama poslovanja i grafikonima.

Kodež je u travnju objavio i blog u kojemu je vrlo detaljno i dosta benevolentno analizirao novonastalo stanje u Agrokoru, nakon što se počelo govoriti o njegovu dugu i strukturnim teškoćama s nelikvidnošću.

Kao glavni problem Agrokora u toj je analizi Kordež spomenuo vrlo visoke kamate od čak deset posto koje je vlasnik Agrokora morao plaćati na uzete kredite.

Tvrdi da bi Agrokoru godišnje u bilanci ostajalo 200 milijuna eura da je dobivao kredite pod "normalnim" uvjetima i s uobičajenim kamatama, ali upozorava da su Todorića unatoč tome kreditima u njegovoj ekspanziji podržavale značajne banke i institucije, pa i onda kad se odlučio na kupnju Mercatora.

Iako upozorava da svoje teze iznosi na temelju proučavanja službene bilance i uz rezervu da u njima nema "kostura u ormaru", Kordež navodi da bi onaj koji se upusti u mogući otkup Agrokorovih dugova po diskontiranoj cijeni nakon što je poduzeće destabilizirano i izgubilo povjerenje financijskog tržišta na kraju mogao i zaraditi, a spominje i moguće "geostrateške vidike" cijelog slučaja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...