Obavijesti

News

Komentari 4

Bivši suprug: Carla Del Ponte loše kuha, a dobro i brzo vozi

Bivši suprug: Carla Del Ponte loše kuha, a dobro i brzo vozi
13

Bivša haška tužiteljica i najveća pobornica uhićenja Ante Gotovine loša je kuharica, ali zato izvrsna vozačica. Hrabra i odlična pravnica preživjela je i pokušaj atentata

VIDEO

Carla Del Ponte hrvatskoj je javnosti postala poznata zbog slučaja Ante Gotovine. U Hrvatsku je dolazila nekoliko puta i radila pritisak na Vladu da ga izruči sudu. Tvrdila je da se skriva u Hrvatskoj ili BIH. U vrijeme kada su uhitili Gotovinu bila je u Beogradu gdje je govorila na skupu u Sava centru. Njezinom glavnom istražitelju zazvonio je mobitel i on je odmah Carlu pozvao u sobu gdje joj je rekao da je general uhićen. Malo kasnije društvo je već bilo u zrakoplovu gdje je nazdravljalo šampanjcem. 

Skoro je ubili u atentatu

Carla Del Ponte je rođena 9. veljače 1947. u Luganu u Švicarskoj u talijanskoj obitelji. Studirala je pravo i završila magisterij 1972. godine. Govori talijanski, engleski, francuski i njemački. Nakon što je završila školovanje najprije je osnovala svoju tvrtku, a onda su je imenovali istražnim sucem i kasnije tužiteljem u okružnom sudu u Luganu. 

Radila je na slučajevima prijevare, trgovine drogom, krijumčarenja oružja, terorizma te špijunaže. Tada je zajedno s istražnim sucem Giovannijem Falkoneom otkrila veze između švicarskih perača novca i talijanskih krijumčara droge kroz tzv. "pizza vezu". Falkoneu su podmetnuli bombu pod auto, a on je poginuo u eksploziji. Istovremeno u Palermu gdje je Del Ponte živjela našli su pola tone eksploziva. Evakuirali su je na vrijeme. Nakon toga Del Ponte je postaja još odlučnija u borbi protiv zločinačkih skupina. 

Postaje glavna haška tužiteljica

Kasnije, 1999. godine, imenovali su je glavnom tužiteljicom Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Na toj je dužnosti bila do 1. siječnja 2008. Trenutno je na dužnosti veleposlanice Švicarske u Argentini.

Bivši muž: Carla ne zna kuhati, ali dobro vozi

 Del Ponte je bila udana za uglednog odvjetnika Daniele Timbala kojeg je upoznala 1975. u jednom luganskom odvjetničkom uredu gdje su oboje radili kao vježbenici. Hodali su dvije godine, a onda se vjenčali. Dobili su sina. Rastali su se nakon pet godina braka, a Timbal kaže kako su i dalje ostali u dobrim odnosima. Timbal je u intervjuu za Globus za svoju bivšu suprugu rekao kako se ona ne boji i kako je u istragama sprema ići do kraja. Rekao je i kako se Carla, otkako je postala svjetski poznata, nije promijenila, a kao njezin nedostatak je naveo kako ne zna kuhati, ali zato dobro i brzo vozi.   

Najčuvanija žena svijeta

O Carli Del Ponte, koja je tada bila najčuvanija žena svijeta, snimili su i dokumentarac nazvan Carlina lista. Snimatelji su je pratili iz dana u dan od ožujka 2005. do prosinca iste godine. Osim slučajem Gotovina film se bavi i lovom na Mladića i Karadžića te pričom o njihovim zločinima.   

U knjizi pisala o Gotovini i 'žutoj kući'

Puno prašine podigla je njezina knjiga 'Lov: ja i ratni zločinci'. U njoj je napisala kako su Gotovinu možda locirali 'jer njegova supruga nije promijenila telefonsku karticu poslije posljednjeg poziva' te kako je 'Govorina uhićen u društvu predivne žene'. Supruga Dunja i Gotovinin odvjetnik su oštro demantirali te napise, a neki su hrvatski političari komentirali kako je Del Ponte to napisala jer joj se Gotovina sviđao i bio njezina simpatija. Pisala je i kako je Gotovinu skrivala Crkva. Jasno je rekla i što misli o Hrvatima i Srbima kada je napisala da su 'Srbi kopilad, a Hrvati podmukla kopilad'. 

Bivša glavna tužiteljica Suda u Haagu je u knjizi pisala i o 'žutoj kući' nedaleko albanskog grada Burelja gdje su navodno nealbancima s Kosova krali organe i prodavali ih bogatim pacijentima sa Zapada. Del Ponte u knjizi tvrdi da bi zatvorenici u konačnici umrli zbog vađenja vitalnih organa te da su molili da ih odmah ubiju. Del Ponte kaže kako nakon 'istrage 2004. godine nisu imali dovoljno dokaza za podizanje optužnice', no tvrdi da su 'indicije o zločinima bile ozbiljne'. Mandat veleposlanice u Argentini uskoro joj istječe, a Carla Del Ponte kaže kako je u srcu tužiteljica te najavljuje da bi se mogla vratiti u sudnicu.

Zbog knjige su je prozivali i švicarski zastupnici. Smatrali su kako je trebala paziti na svoje ponašanje, a ne upirati prstom u probleme na Sudu. Neki su zahtijevali i njezinu ostavku na mjesto veleposlanice u Argentini. 

Ucjenjivali svjedoke da svjedoče protiv Šešelja?

Mediji su pisali i kako su bivša haška tužiteljica Carle Del Ponte i njeni tužitelji pod istragom. Navodno su ucjenjivali svjedoke nagovarajući ih da svjedoče protiv Vojislava Šešelja. 

Izvori za članak: Globus, Index, Wikipedia

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.
Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...