Obavijesti

News

Komentari 22

Bjeliš: Borasov mandat donio je tugu i osjećaj bespomoćnosti

Bjeliš: Borasov mandat donio je tugu i osjećaj bespomoćnosti
1

Nekoliko studentskih udruga okupljenih u inicijativu Sveučilišna platforma u četvrtak u 17 sati na Trgu Republike Hrvatske poziva sve koji misle kako bi bilo štetno Damira Borasa ponovno izabrati za rektora

VIDEO

Živom i mladom Sveučilištu, koje i vi i mnogi drugi koji ne dopiru do javnosti neprekidno obnavljate, doista je mjesto pred Rektoratom, poručio je Aleksa Bjeliš studentima koji organiziraju prosvjed "Sveučilište mora bolje".

Bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu otvorenim je pismom dao podršku organizaciji prosvjeda uoči izbora za rektora. Nekoliko studentskih udruga okupljenih u inicijativu Sveučilišna platforma u četvrtak u 17 sati na Trgu Republike Hrvatske poziva sve koji misle kako bi bilo štetno Damira Borasa ponovno izabrati za rektora.

- Cilj ovog prosvjeda jest skrenuti pažnju na stanje u visokom školstvu općenito, a posebice na Sveučilištu u Zagrebu, čiji se ugled u svijetu posljednjih godina, sve više i više srozava. Ono, umjesto da služi svojoj svrsi, pružanju najboljih mogućih uvjeta obrazovanja svojim studentima, budućim profesorima, znanstvenicima, inženjerima, doktorima, farmaceutima i ostalim, služi zadovoljavanju privatnih interesa pojedinca - objašnjava studentica Andera Horvat. Dodaje kako je Sveučilište javno, odnosno financirano novcem poreznih obveznika, te stoga smatraju da je pitanje izbora rektora - čelnika koji će Sveučilište voditi i predstavljati, od šireg društvenog značaja. 

- Sukladno tome, podržavamo i inicijativu novinara koji traže otvaranje sjednica kako bi one bile pravovaljano medijski popraćene - kaže Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Profesor Bjeliš u pismu je studentima poručio neka ih kada dođu ispred rektorata, ne iznenadi što će ih "iza dugačke željezne ograde dočekati Rektorat bez Sveučilišta".

- Rijetko se događa da rektorat izgubi sveučilište. Mnogi nalaze razloge opisati takvo stanje grotesknim. Imaju nažalost pravo. Griješe pak oni koji bi na grotesku najradije odgovarali mukom ili sarkazmom. Griješe jer time pravdaju svoju nemoć, nespojivu s akademskim integritetom na koji ih obvezuje pripadnost Sveučilištu - poručio je Bjeliš.

Kazao je kako je njegova podrška odraz godina mandata Damira Borasa, koje su bile godine bojazni i strepnje, godine nevjerice i zabrinutosti, godine koje su donijele tugu i osjećaj bespomoćnosti.

-  Vrlo je vjerojatno da će vas pred željeznom ogradom i pred velikim drvenim vratima dočekati prikladno odjeveni ljudi, koji će, kao i u ranijim takvim prilikama, odgovorno, savjesno i profesionalno obaviti svoju zadaću i zapriječiti i Sveučilištu i javnosti ući u njihov Rektorat, pokazujući se na taj način razumnijim od onih čije zahtjeve i naloge su dužni izvršavati - poručio je bivši rektor te dodao:

- Ta su drvena vrata međutim oduvijek imala svrhu zaustaviti hladnoće i žege, ne i ljude. Ipak, što će više i češće ljudi, Sveučilište, dolaziti pred njih, to će se prije ona otvoriti, i opet biti prozračni ulaz u vestibul koji i postoji zato da bi mogao upijati sve glasove svoga Sveučilišta.

Smatra kako se slobodna i odgovorna sveučilišna autonomnost pokušava obezvrijediti njenom suprotnošću te je naglasio kako je sveučilište  na sigurnom putu samo kada čuva i štiti sve svoje akademske kreativnosti. 

- Neka vas pobjede ne zavaravaju, a porazi ne obeshrabruju. Svaki je vaš poraz pobjeda veća od prijetvornih pobjeda kojima se iza krinki zavaravaju neprepoznatljivi - zaključio je Bjeliš.

Senat zagrebačkog Sveučilišta će, podsjećamo, u petak izabrati novog rektora. Jedini protukandidat aktualnom rektoru Damiru Borasu je profesor Damir Bakić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Novinarima, najavljuju sa Sveučilišta, pristup izbornoj sjednici neće biti dopušten, a rezultate izbora objavit će na konferenciji za medije nakon sjednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.