Obavijesti

News

Komentari 36

Blažičko branio neobranjivi Pezzijev ispad o Englezima: 'To je stupidni lov na vještice'

Blažičko branio neobranjivi Pezzijev ispad o Englezima: 'To je stupidni lov na vještice'

Kroz karijeru je izvještavao i razgovarao sa stotinama njih, bez obzira jesu li bili tamnoputi ili krivoputi, poručio je sportski novinar Ivica Blažičko u prijenosu utakmice Valura i Dinama

Novinar Edo Pezzi je svojim izjavama na četvrtom programu HRT-a izazvao podosta pažnje. Dok je komentirao finale Europskog prvenstva, a posebice englesku reprezentaciju, Pezzi je poručio kako je i sam živio u Engleskoj 1966. godine i da je tada to bio "sasvim drukčiji narod". 

- Ja sam živio u Engleskoj godinu dana kao student, tamo davno na Svjetskom prvenstvu 1966. u nogometu. To je bio sasvim drukčiji narod od ovoga sada. Svašta je došlo u tu zemlju i tu se ne treba čuditi ovim stvarima - rekao je Pezzi za HRT. 

Rasistički ispad Ede Pezzija na HRT-u: 'Englezi su bili drukčiji, ali tamo se svašta doselilo...'
Rasistički ispad Ede Pezzija na HRT-u: 'Englezi su bili drukčiji, ali tamo se svašta doselilo...'

Njegov kolega Ivica Blažičko iskoristio je prijenos utakmice Valura i Dinama na HNTV-u kako bi ga branio. 

- U moru medijskih gluposti, danas se hrvatska javnost zabavljala jednom spektakularnom. Radijski i TV veteran zbog svojih je razmišljanja o engleskoj reprezentaciji i Euru prozvan, ni manje ni više, rasistom - rekao je Blažičko pa poželio Pezziju puno zdravlja i dobrog duha. 

- Uz poruku, nisi sam, glupost je teško liječiti. Moja podrška sigurno nije puno vrijedna, ali bilo bi dobro da je jave stotine sportaša. Kroz karijeru je izvještavao i razgovarao sa stotinama njih, bez obzira jesu li bili tamnoputi ili krivoputi... Neka se jave pa da ovaj hinjeni i stupidni lov na vještice prestane - rekao je. 

I sam Pezzi naknadno je komentirao svoju izjavu i rekao da je to "traženje teme gdje je nema". 

- Bojim se da je prvo netko nepismen pročitao tekst, pa je krenulo. Nigdje u onome što sam rekao nema rasizma, samo je riječ o odnosu Engleza prema nogometu. Cijela moja poanta je to, njihova uobraženost i podcjenjivanje suparnika. Pa gdje ste vidjeli ikad u sportu da netko proglašava unaprijed praznik jer će biti prvak? To je, po meni, nedopustivo. Skidanje srebrne medalje je omalovaženje Talijana, navijača i svih ljubitelja sporta - rekao je.