Obavijesti

News

Komentari 87

Bohaček tvrdi: Bankama nije u interesu da raste tečaj franka

Bohaček tvrdi: Bankama nije u interesu da raste tečaj franka
1

Šef HUB-a je poručio dužnicima u francima da oni koji danas nisu platili ratu po jučerašnjem tečaju da pričekaju s plaćanjem dok se ne vidi razvoj situacije

VIDEO

Ne znam hoće li problem s jačanjem švicarskog franka uopće biti potrebno riješiti. 'Švicarac' se već sutra može vratiti na stare vrijednosti. Ne znamo što se dogodilo. 

Ovo danas bio je potpuno neočekivani događaj. Niti jedan od 22 analitičara Bloomberga nije očekivao da će se ovako nešto dogoditi u cijeloj 2015. godini, a kamoli već 15. siječnja. Međutim,  situacija se do kraja dana smirila. 

Švicarska središnja banka je rekla da je franak masovno precijenjen, tek do kraja mjeseca će se vidjeti na koliko će se franak vratiti - rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka u Otvorenom na HRT-u

'Banke ne mogu naplatiti kredite ako raste tečaj'

- Optimistički gledano, vjerojatno će se vratiti na stare vrijednosti. Bankama nije u interesu da raste tečaj jer onda nisu u mogućnosti naplatiti svoje kredite. Banke ne zarađuju na rastu tečaja - tvrdi Bohaček. 

'Moratoriji su uvijek bili mogući'

Na pitanje je li moguć moratorij, Bohaček je kazao da tek treba vidjeti kako će se stanje razvijati. 

- Moratoriji su uvijek mogući i uvijek su bili mogući. To je kao socijalna mjera opravdana ali je pitanje što sa svima onima koji svoje kredite uredno otplaćuju - rekao je Bohaček. 

Poruka dužnicima: Pričekajte s uplatama dok se ne vidi razvoj situacije

Poručio je dužnicima u francima da oni koji danas nisu platili po jučerašnjem tečaju neka pričekaju s plaćanjem rate dok se ne vidi kako će se stvar razvijati.

Ćorić: Moratorij je sada najmanje što se može učiniti

Tomislav Ćorić, docent s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, rekao je da moratorij u ovom trenutku najmanje što se može učiniti

- Ovo s frankom traje već godinama. Šestog listopada 2011. uspostavljen je plafon u kojem je Švicarska središnja banka uspostavila 'plafon' franka prema euru. No u ove tri godine se ništa nije napravilo, nije riješen problem. Mi imamo valutnu klauzulu koja ni ne treba postojati. Nije odgovornost na građanima već na državi i na regulatoru, odnosno središnjoj banci - rekao je Ćorić. 

''To se trebalo rješavati kad je franak bio na 6,2 kune'

Napominje da se švicarski franak, kao valuta uz koje smo vezali kredite aspolutno trebao rješavati u ranijem razdoblju, jer sada ovo ne ovisi ni o HNB-u, ni o bankama ni o građanima. 

- To je trebalo ranije rješavati, a HNB nije reagirala u više navrata. To je trebalo rješavati kada je franak bio na 6,2 kune. Mi u ovom trenutku nemamo pojma na koliko će biti franak za mjesec dana. Može biti na 6,5 kuna, a može i na 8,7 kuna - rekao je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...