Obavijesti

News

Komentari 75

"Bojim se da će se Hrvatska naći u vrlo teškom položaju"

"Bojim se da će se Hrvatska naći u vrlo teškom položaju"
1

Očekujem da će i hrvatska strana poštovati i poznati da je bila greška što nisu djelovali u nastavku arbitražnog postupka, kaže slovenski ministar vanjskih poslova

VIDEO

Odluku Arbitražnog suda komentirao je i slovenski ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec. On kaže da je danas povijesni dan za Sloveniju. 

- Učinili smo zadnji korak za državnost Slovenije. To što je prihvaćeno pravno je stručno. Nije se radilo o političkim stajalištima, bilo je potrebno uložiti puno pravnog rada kako bismo mogli uvjeriti Aabitražni sud gdje teče granica između Slovenije i Hrvatske. Danas se potvrđuje da je Slovenija pomorska država, da je to bila i da će to biti i ubuduće. Moram reći da je Arbitražni sud ispunio svoj mandat, odredio granicu između Slovenije i Hrvatske, odredilo kontakt s otvorenim morem i režim vezan uz korištenje teritorijalnih voda - rekao je Erjavec, zahvalivši se pravnom timu Slovenije za dobro obavljen posao, prenosi N1.

- Očekujem da će i hrvatska strana poštovati i poznati da je bila greška što nisu djelovali u nastavku arbitražnog postupka. Uvjeren sam da bi Hrvatska svojim argumentima možda bila i zadovoljna ovom odlukom, koja je uravnotežena. Moram reći da nismo svi u Sloveniji zadovoljni ovom odlukom. Žao mi je što Joško Joras ostaje na hrvatskoj strani. Također mi je žao za pomurje. Sud je stvarno prosuđivao po načelu pravičnosti i načelu međunarodnog prava - rekao je Erjavec.

- Što se tiče Joška Jorasa, moraju mu pogledati u oči oni koji su tada kao članovi izvršnog vijeća potpisali sporazum. Važno je da većina stanovnika, koji su Slovenci, budu na slovenskom području. Važno je da smo postigli naš vitalni cilj - rekao je Erjavec.

- Slovenija bi se trebala uzdržati jednostranih djelovanja i postupati u skladu s arbitražnom odlukom i međunarodnim pravom. Jednostrana postupanja više su karakteristika hrvatskog djelovanja - rekao je Erjavec.

Erjavec kaže da će Hrvatska kao članica EU prije ili kasnije morati priznati arbitražnu odluku i zbog pritisaka iz Bruxellesa, Berlina i ostalih.

- Bojim se da će se Hrvatska naći u vrlo teškom položaju, ako ne bude pratila naputke iz Bruxellesa i pojedinih prijestolnica. Dosad smo se mogli igrati da to nećemo priznati, ali danas je to dio međunarodnog poretka - rekao je Erjavec.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...