Obavijesti

News

Komentari 179

Bolesni prijedlog obiteljskog zakona: Roditelji su šokirani

Bolesni prijedlog obiteljskog zakona: Roditelji su šokirani
1

’Moj muž i ja nismo obitelj jer nam je kći Emanuela umrla. Ljudi koji su pisali ovaj zakon ne znaju što znači izgubiti dijete’, komentirala je ogorčeno Sanja Nagy (36) iz Zagreba

VIDEO

Šokirana sam jer, prema ovom prijedlogu, moja majka, brat i ja nismo obitelj zato što nam je tata preminuo. Moj suprug, jer nema roditelje, a ima dvije sestre, nema obitelj. A sad i ja i on nismo obitelj jer nam je dijete među anđelima.

Tako je prijedlog novog Obiteljskog zakona, komentirala je ogorčeno Sanja Nagy (36) iz Zagreba. Njezina kći Emanuela imala je dvije i pol godine kad je umrla od infarkta 2015. Emanuela je imala Kawasaki bolest.

Prema tom prijedlogu, obitelj čine samo roditelji i djeca, iz čega proizlazi da roditelji bez djece ili oni koji su izgubili djecu nisu obitelj.

- Onima koji su predložili ovakav zakon ništa ne znači kad netko izgubi voljenu osobu. Zanima me je li se osoba koja je sastavljala zakon ikad susrela s gubitkom voljene osobe? Je li ikad vidjela patnje roditelja koji gube dijete? Očito nije. Obitelj je sve na svijetu - rekla nam je Emanuelina mama.

I prema mišljenju brojnih stručnjaka s kojima smo razgovarali, nacrt novog Obiteljskog zakona, iza kojeg stoji Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade Nade Murganić, je katastrofalan. Odvjetnik Krunislav Olujić, koji je doktorirao obiteljsko pravo, rekao nam je kako takvoj odredbi nije mjesto u obiteljskom zakonu.

ministri

- Nije ni vrijeme za donošenje novog Obiteljskog zakona jer imamo onaj iz 2015. koji je već kao praktičan jako dobro zaživio u praksi, apsolutno je primjenjiv i ne postoje nikakvi razlozi donošenje novog zakona - tvrdi.

S njim se slaže i pravnica Nataša Pećarević.

- Po mojem iskustvu, to je suprotno svim načelima međunarodnog prava - komentirala je.

Sličnog mišljenja su i u Udruzi B.a.B.e., u kojoj predloženu definiciju obitelji smatraju diskriminirajućom. Premijer Plenković pokušao se ograditi tako što je na sjednici Vlade zamolio ministre da “dobro procijene akte koje puštaju u javnost prije nego što ih se objavi”. Plenkovićevi koalicijski partner HNS odbio je podržati prijedlog zakona jer je neprihvatljiv. Prema dokumentu koji je u veljači objavilo ministarstvo Nade Murganić, radnu skupinu za izradu zakona vodila je Tatjana Katkić Stanić iz ministarstva, a u užem sastavu bila je dr. Dubravka Hrabar, dekanica zagrebačkog Pravnog fakulteta. U široj radnoj skupini bili su Sanja Orešković i Krešimir Planinić, odvjetnik i glasnogovornik udruge U ime obitelji. Nakon burnih reakcija javnosti Vlada je jučer pokvukla prijedlog zakona sa stranice e-Savjetovanje.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije