Obavijesti

News

Komentari 0

Bolivija u nedjelju bira novog predsjednika, najjači kandidat pod istragom zbog pronevjere

Bolivija u nedjelju bira novog predsjednika, najjači kandidat pod istragom zbog pronevjere
3

Nakon masovnih prosvjeda zbog namještanja izbora, Evo Morales morao je pobjeći u Argentinu, a u prvom krugu vodi njegov ministar gospodarstva i financija koji je pod istragom zbog pronevjere javnog novca

VIDEO

Nakon izborne prijevare na prošlim izborima, Bolivijci u nedjelju biraju novog predsjednika. Evo Morales, prvi predsjednik Bolivije koji je dobio čak tri mandata, na prošlim je izborima osvojio protuustavni četvrti mandat, zbog čega su uslijedili masovni prosvjedi koji su trajali tjednima. 

Revizijom Organizacije američkih država pronađeni su jasni dokazi izborne prijevare nakon čega je Morales odstupio i pobjegao u egzil. Sada živi u susjednoj Argentini, zabranjeno mu je kandidirati se, ali njegov izabrani nasljednik i kandidat Pokreta za socijalizam (MAS) Luis Arce vodi u anketama i na rubu je pobjede u prvom krugu. 

Luis Arce, Presidential candidate for Movement to Socialism party (MAS) is seen during a meeting in La Paz

Bivši ministar vodi u prvom krugu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za pobjedu u prvom krugu potrebno je 40 posto glasova pod uvjetom da najbliži suparnik zaostane više od 10 postotnih bodova. Prema anketi Ciesmori objavljenoj prošli tjedan, Arce ima 32,4 posto podrške, a njegov glavni protivnik, bivši centristički predsjednik Carlos Mesa 24,5 posto. Glavna bitka će se voditi za petnaestak posto neodlučnih birača. 

- Iako će biti tijesno, ostajem pri stavu da će Mesa odvući utrku u drugi krug 29. studenoga u kojemu će biti favorit za pobjedu - rekao je analitičar Filipe Gruppelli Carvalho.

Ako Arce ne pobijedi u prvom krugu, drugih petero kandidata moglo bi podržati Mesu u drugom krugu. Mesa je već dobio poticaj kad se iz utrke prije mjesec dana povukla i odstupila privremena konzervativna predsjednica Jeanine Anez nakon što je pala na četvrto mjesto u anketama. 

FILE PHOTO: Supporters of the MAS party attend a closing campaign rally in El Alto

Pandemija odgodila glasanje

Zemlja je prilično polarizirana, a glasanje je već dvaput odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Morales u međuvremenu konstantno vrijeđa svoje protivnike na društvenim mrežama i optužuje ih da su "pučisti". Arce, bivši ministar gospodarstva i financija, pod istragom je zbog navodne pronevjere javnih sredstava. I sam bivši lider Bolivije optužen je za "statutarno silovanje" zbog navodnih odnosa s maloljetnicama. No razoreno gospodarstvo glavno je pitanje s kojim se suočavaju kandidati. Bolivijci, njih 7,3 milijuna s pravom glasa, u nedjelju će birati i nove sazive oba doma parlamenta.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.