Obavijesti

News

Komentari 63

'Bolje rezati proračunski novac za stranke nego plaće ljudima'

'Bolje rezati proračunski novac za stranke nego plaće ljudima'

I dok Vlada radi plan ušteda, oporba očekuje da će rebalansom proračuna bez dijela novca ostati i političke stranke te da će on preusmjeriti za borbu protiv korona virusa i pomoć gospodarstvu.

VIDEO

Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima u ovoj godini za njihov rad u proračunu je osigurano 58,51 milijun kuna, što je dva milijuna kuna više nego lani. Političke stranke za svoj rad uz to primaju i novac iz lokalnih proračuna. I dok Vlada radi plan ušteda, oporba očekuje da će rebalansom proračuna bez dijela novca ostati i političke stranke kako bi se on preusmjerio za borbu protiv korone i pomoć gospodarstvu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ranije se predložio tri mjeseca zastupnici i ostali dužnosnici dijele sudbinu ljudi pogođenih epidemijom koronavirusa te „odu na minimalnu plaću“.  

- Svi moraju podnijeti teret ove krize, pa tako i političke stranke. Samo solidarnost može pomoći da što prije prebrodimo probleme koje je izazvao koronavirus, ali i da što prije nastavimo sa normalnim životima. U SDP-u vjerujemo da treba rezati sve državne troškove, a tako i izdvajanja za političke stranke, jer mi moramo biti primjer svima ostalima i sudjelovati u svemu što se očekuje i od ostalih građana - rekao je Nikša Vukas Glavni tajnik SDP-a.

Nikola Grmoja (Most) rekao je kako su oni oformili fond unutar stranke te su već donirali dio stranačkog novca i plaća za borbu protiv korona virusa. Nema ništa protiv da se strankama uzme dio proračunskog novca, a koliko, kaže, mora odlučiti Vlada ovisno o krizi koja nas čeka kad završi borba protiv epidemije.  Glavni tajnik SDP-a, Nikša Vukas: Svi moraju podnijeti teret ove krize, pa tako i političke stranke. Samo solidarnost može pomoći da što prije prebrodimo probleme koje je izazvao koronavirus, ali i da što prije nastavimo sa normalnim životima. U SDP-u vjerujemo da treba rezati sve državne troškove, a tako i izdvajanja za političke stranke, jer mi moramo biti primjer svima ostalima i sudjelovati u svemu što se očekuje i od ostalih građana.

- Bolje rezati novac za stranke i županije nego ljudima plaće - kazao je Grmoja. 

I Hrvoje Zekanović (Hrast) slaže se da politika i političari moraju proporcionalno s građanima snositi teret ove krize. Zastupnik Nezavisne liste mladih Tomislav Panenić ranije je najavio zakonski prijedlog kojim bi se novac za stranke i političare usmjerio građanima i gospodarstvu pogođenom krizom. Stava je da bi se na nacionalnoj razini stranke trebale odreći novca barem za jedan kvartal te da isplate iz lokalnih proračuna treba svesti na zakonski utvrđene minimume. 

Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima proračunski novac isplaćuje se tromjesečno, a iznosi koje dobivaju ovise o broju zastupnika koje je stranka imala u trenutku konstituiranja Sabora. U ovaj iznos ne spadaju plaće saborskih zastupnika jer njih plaćamo posebno. Najviše novca u ovoj godini namijenjeno je za HDZ i to u visini od 22,12 milijuna kuna budući da imaju najviše zastupnika. Slijedi SDP-u sa 14,65 milijuna kuna, Most sa 5,44 milijuna, HNS 3,65 milijuna, a u raspodijeli kolača je i HSS-u, Živi zid, IDS-u, SDDS-u, Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU, HRAST, SNAGA, HDSSB, stranka Milana Bandića, HSLS, Narodna stranka - Reformisti, te nezavisni zastupnici.

Novac iz proračuna prima i Abeceda demokracije, iako nije parlamentarna stranka i to zato što je Ivan Pernar u trenutku konstituiranja Sabora formalno bio član te strančice za koju većina šire javnosti nikada nije čula. Zakonom su određeni minimalni iznosi koje se isplaćuju iz lokalnih proračuna za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika. Propisano je da visina sredstava po jednom članu predstavničkog tijela jedinice samouprave ne može biti manja od 8000 kuna u predstavničkom tijelu Grada Zagreba, 5000 kuna u predstavničkom tijelu županije i velikoga grada, 3500 kuna u predstavničkom tijelu jedinice samouprave koja ima više od 10.000 stanovnika, 2000 kuna za one koji imaju od 3001 do 10.000 stanovnika te 1000 kuna u predstavničkom tijelu koja ima do 3000 stanovnika. 

HDZ je u ponedjeljak navečer donio odluku da će uplatiti 20 posto od proračunskog novca koji dobivaju iz proračuna za ovo tromjesečje.

- Radi se o 1,1 milijun kuna od 5,5 milijuna koliko dobivamo iz proračuna za tri mjeseca. To je naša odluka. Ne znam hoće li isto učiniti i druge stranke, to je njihova odluka jer im taj novac po zakonu pripada – rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. U Vladi su svi bili šutljivi oko toga hoće li i zakonski skresati novac strankama u krizi. No, neslužbeno saznajemo da bi se to trebalo dogoditi.

- Odluka o budućim isplatama ovisi o punjenju proračuna, ali s obzirom na projcene o priljevu novca u proračun, vjerojatno će biti donesena odluka o smanjivanju iznosa koje idu strankama – kaže sugovornik iz vrha vlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca