Obavijesti

News

Komentari 115

Bolna nepravda: Majka nema status zbog dva sata terapije

Bolna nepravda: Majka nema status zbog dva sata terapije
1

AKCIJA 24SATA: Da bi dobila status njegovatelja, Kristina (37) morala bi lišiti sina terapije u dnevnom centru za rehabilitaciju. To ne želi pa zato radi u pekarnici četiri sata da preživi

VIDEO

Diskriminacija i ucjena. Tim riječima najbolje je opisati situaciju s kojom je suočena Zagrepčanka Kristina Prepelić (37), majka teško bolesnog Bernarda Čička (10).

Dječak svakodnevno provodi šest sati u Malom domu, dnevnom centru za rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju. Ima niz dijagnoza - teški oblik cerebralne paralize, psihomotornu retardaciju, epilepsiju... Nepokretan je, slijep i ovisi o skrbi i ljubavi svoje mame Kristine. Jedina rehabilitacija koju dobiva je u Malom domu, no u ovoj apsurdnoj državi upravo je to razlog što mama Kristina ne može dobiti status roditelja njegovatelja. Jer zakon kaže da dijete mora provoditi manje od četiri sata dnevno u ustanovi da bi roditelj imao pravo na status.

Dakle, Kristina bi bolesnog sina morala lišiti jedine rehabilitacije i terapije koja mu je omogućena da bi dobila status. Budući da joj je dobrobit dječaka ispred svega, Bernarda i dalje vodi u Mali dom, a kako bi imala od čega živjeti, radi u pekarnici četiri sata dok joj je sin na terapiji.


- Radim jer nemam drugu opciju. Da nisam zaposlena na četiri sata u pekarnici, ne bih imala nikakva primanja - tumači mama Kristina, još jedna žrtva nebuloznog Zakona o socijalnoj skrbi koji je trenutno na snazi. Čim završi s prodajom kruha i peciva, žuri kući kako bi ostatak dana hranila i njegovala nepokretno dijete.

Da apsurd bude veći, Kristina se ne bi našla u ovakvoj situaciji da joj dijete svakodnevno odlazi u bolnicu Goljak ili u Centar za rehabilitaciju Sloboština. Te ustanove, naime, imaju drukčiji status od Malog doma, pa s njima roditelji mogu potpisati ugovor o pasivnom dežurstvu, koji zapravo znači da je roditelj angažiran oko djeteta i dok je ono u ustanovi. U tom slučaju centri za socijalnu skrb odobravaju status roditelja njegovatelja.

U Malom domu propisi ne predviđaju potpisivanje pasivnih dežurstava, pa je samim time Centar za socijalnu skrb Sesvete dva puta odbio mami Kristini dati takav status.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu