Obavijesti

News

Komentari 48

Bolnice pod pritiskom: KBC Sestre milosrdnice u dva dana potroši dvije tone kisika

Bolnice pod pritiskom: KBC Sestre milosrdnice u dva dana potroši dvije tone kisika
4

Dodatni spremnik kisika u KBC-u Sestre milosrdnice bio je nužan jer imaju 110 COVID pacijenata Koji kisik dobivaju kada im zasićenost padne ispod 90 posto putem maske ili uređaja

VIDEO

Ovo je dodatni tank kisika koji ima četiri tone. Postavljen je prije dva dana i sad smo već na pola - objašnjava Snježana Krpeta, koordinator za COVID - 19 KB-a Sestre milosrdnice za Dnevnik.hr. 

Iza nje stoji dodatni spremnik kisika koji je bio nužan jer imaju 110 COVID pacijenata koji kisik dobivaju kada im zasićenost padne ispod 90 posto. 

- Ovo su naša centralna dva tanka za cijelu bolnicu. Ovo je 8 tona, i 9 tona kisika. U normalnom funkcioniranju oni su bili i više nego dovoljni jer bi trošili oko 500 litara kisika, sada trošimo 3 do četiri tone - dodaje Krpeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gore je u KB Dubrava gdje je 500-tinjak pacijenata trošilo 376.000 litara kisika u jednom satu. Samo u siječnju potrošili su kisika kao cijelu 2019. godinu. U Splitu su do sada potrošili dvostruko više kisika nego u pretpandemijskoj godini. U KBC-u Zagreb 40 posto. Slično i u Rijeci. 

 - Vidite ove cijevi, one su spojene s našim glavnim tankovima u dvorištu bolnice i oni su uglavnom za cijelu bolnicu. Tako je razveden kisik za korištenje po cijeloj bolnici -  kaže Snježana Krpeta.

storyeditor/2021-10-27/PXL_231020_30596780.jpg


U manjim bolnicama pomažu i boce s kisikom, a ne može se u svaki krevet staviti COVID bolesnika.

 - Ne možemo staviti usred internog odjela COVID pacijenta. Kao ni kraj operacione sale, kao ni kraj rađaone. Ograničeni smo prostorno, vremenski, prema infektološki smjernicama, epidemiološkim -  priča Sanja Čubelić, ravnateljica OB Gospić.

 Iz tvrtke koja se bavi prodajom bolničkog kisika kažu kako nema bojazni da će bez njega i ostati. 

- Ne morate se bojati, naš kapacitet je šest, sedam puta veći od potreba za medicinskim kisikom. Kad je korona najžešća koristimo šest do sedam puta više kisika tako da građani mogu biti mirni - govori Robert Mustač, predsjednik uprave Messer Croatia Plina"

No sve ima svoju cijenu pa tako i ovo:  liječenje jedne osobe na respiratoru stoji 30.000 kuna na dan, a samo u studenom je na liječenje COVID pacijenata potrošeno 85 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a