News

Komentari 48

Bolnice pod pritiskom: KBC Sestre milosrdnice u dva dana potroši dvije tone kisika

Bolnice pod pritiskom: KBC Sestre milosrdnice u dva dana potroši dvije tone kisika

Dodatni spremnik kisika u KBC-u Sestre milosrdnice bio je nužan jer imaju 110 COVID pacijenata Koji kisik dobivaju kada im zasićenost padne ispod 90 posto putem maske ili uređaja

Ovo je dodatni tank kisika koji ima četiri tone. Postavljen je prije dva dana i sad smo već na pola - objašnjava Snježana Krpeta, koordinator za COVID - 19 KB-a Sestre milosrdnice za Dnevnik.hr. 

Iza nje stoji dodatni spremnik kisika koji je bio nužan jer imaju 110 COVID pacijenata koji kisik dobivaju kada im zasićenost padne ispod 90 posto. 

- Ovo su naša centralna dva tanka za cijelu bolnicu. Ovo je 8 tona, i 9 tona kisika. U normalnom funkcioniranju oni su bili i više nego dovoljni jer bi trošili oko 500 litara kisika, sada trošimo 3 do četiri tone - dodaje Krpeta.

Gore je u KB Dubrava gdje je 500-tinjak pacijenata trošilo 376.000 litara kisika u jednom satu. Samo u siječnju potrošili su kisika kao cijelu 2019. godinu. U Splitu su do sada potrošili dvostruko više kisika nego u pretpandemijskoj godini. U KBC-u Zagreb 40 posto. Slično i u Rijeci. 

 - Vidite ove cijevi, one su spojene s našim glavnim tankovima u dvorištu bolnice i oni su uglavnom za cijelu bolnicu. Tako je razveden kisik za korištenje po cijeloj bolnici -  kaže Snježana Krpeta.

storyeditor/2021-10-27/PXL_231020_30596780.jpg


U manjim bolnicama pomažu i boce s kisikom, a ne može se u svaki krevet staviti COVID bolesnika.

 - Ne možemo staviti usred internog odjela COVID pacijenta. Kao ni kraj operacione sale, kao ni kraj rađaone. Ograničeni smo prostorno, vremenski, prema infektološki smjernicama, epidemiološkim -  priča Sanja Čubelić, ravnateljica OB Gospić.

 Iz tvrtke koja se bavi prodajom bolničkog kisika kažu kako nema bojazni da će bez njega i ostati. 

- Ne morate se bojati, naš kapacitet je šest, sedam puta veći od potreba za medicinskim kisikom. Kad je korona najžešća koristimo šest do sedam puta više kisika tako da građani mogu biti mirni - govori Robert Mustač, predsjednik uprave Messer Croatia Plina"

No sve ima svoju cijenu pa tako i ovo:  liječenje jedne osobe na respiratoru stoji 30.000 kuna na dan, a samo u studenom je na liječenje COVID pacijenata potrošeno 85 milijuna kuna.

Najčitaniji članci