Obavijesti

News

Komentari 93

Mina u Rijeci imala je čak 690 kilograma eksploziva: 'Ovo su nam voljeni Talijani tu ostavili'

Mina u Rijeci imala je čak 690 kilograma eksploziva: 'Ovo su nam voljeni Talijani tu ostavili'
8

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno

VIDEO

Neka je i ovo završilo. Nikad nije bilo ovakvo nešto u Rijeci, ali dobro. Sigurnost uvijek treba biti na prvome mjestu, samo razmišljam koliko je mina još u našemu moru, za koje niti ne znamo da postoje. Strašna je to pomisao, govori nam Riječanin Mladen (67), kojeg smo među rijetkima zatekli u nedjelju ujutro kako šeće centrom grada dok je trajalo izvlačenje mine iz mora.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Detonirana mina u Rijeci, sirene označile kraj akcije 00:48

Protubrodsku minu zaostalu iz Drugog svjetskog rata u nedjelju su podignuli s morskog dna u riječkoj luci, oteglili na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta uništili. Cijela operacija trajala je oko osam sati, a sve je počelo sirenama oko 6 sati. Prije toga nadležne službe privremeno su premjestile oko 500 građana iz takozvane crvene zone zbog potencijalne opasnosti. Njima je rok bio napustiti svoje domove do subote u 22 sata. Mnogi od njih išli su prenoćiti kod obitelji ili prijatelja, a za one koji nisu imali kamo bio je osiguran smještaj u Domu mladosti na Trsatu. Ondje se prijavilo 16 ljudi.

Tegljenje mine iz riječke luke na lokaciju na kojoj je bila neutralizirana počelo je u 9 sati, a cijelom operacijom upravljali su ronioci specijalne policije. Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

POGLEDAJTE VIDEO: DETONACIJA MINE DIGLA MORE U ZRAK

VIDEO Objavljena je snimka eksplozije mine kod Rijeke, more se diglo visoko u zrak
VIDEO Objavljena je snimka eksplozije mine kod Rijeke, more se diglo visoko u zrak

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom. Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalį. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije mije na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi. Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

- Uspješno je neutralizirana mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je nađena u riječkoj luci. Akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13.45 sati označen njezin završetak - priopćili su iz policije.

U samom središtu Rijeke nisu radili kafići niti drugi gospodarski objekti, a policija je sve ogradila i vrpcom. Mnogi su turisti bili u čudu, pa ih je policija morala usmjeravati i udaljavati od ograđenog prostora. Nakon što je akcija završila, brzo se popularni Korzo ispunio ljudima. 

Pogledajte video: Objavljene prve snimke mine u riječkoj luci
Pogledajte video: Objavljene prve snimke mine u riječkoj luci

- Pa vi hvalite voljene Talijane. Vidite li što su nam ostavili? - u šali nam je, misleći na bombu, rekao Mladen (67).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa