Obavijesti

News

Komentari 73

'Bonusi u Hrvatskim šumama su nedopustivi, neka se srame'

'Bonusi u Hrvatskim šumama su nedopustivi, neka se srame'
5

Mislim da se trebaju crvenjeti oni koji sada potražuju takve bonuse, a još i više oni koji su potpisali ugovore koji omogućuju te bonuse - rekao je Dobrović...

VIDEO

- Ti bonusi su nedopustiva stvar, Hrvatska se neće nikada izvući iz krize ako dopustimo takvo ponašanje. Mislim da se trebaju crvenjeti oni koji sada potražuju takve bonuse, a još i više oni koji su potpisali ugovore koji omogućuju te bonuse. Mislim da se Hrvatska treba oduprijeti takvoj praksi. – komentirao je isplatu bonusa u Hrvatskim šumama Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša i prirode u ponedjeljak u Ozlju gdje je u tvrtki Flammifer preuzeo osam novih lakih navalnih protupožarnih vozila namijenjena nacionalnim parkovima i parkovima prirode. 

Pick up vozila opremljena vatrogasnim pumpama vrijedna 3,3 milijuna kuna ministarstvo je osiguralo kroz Projekt integracija u Eu Natura 2000. Krajem srpnja vozila će biti isporučena parkovima koji su zbog svoje lokacije i mikroklime potencijalno najugroženiji od požara, a to su nacionalnim parkovima Brijuni, Mljet i Paklenica, te parkovima prirode Biokovo, Lastovsko otočje, Učka, Telešćica i Vransko jezero.
  
- Poznato je da se požari vrlo brzo šire i da je krucijalna brzina intervencije. Ova vozila upravo mogu poslužiti tome da se u takvim prilikama na vrijeme dođe na mjesto požara i da se brzo intervenira i spriječi intervencija većih razmjera. Danas u vrijeme promijene klime i klimatskih prilika se suočavamo se velikom požarnom opasnošću i ova oprema je nužna. – rekao je ministar, a upitan da komentira kontroverze oko donošenja Plana gospodarenja otpadom dodaje da ga je nužno donijeti. 

- Kvaliteta Plana je takva da je trebao biti opći konsenzus oko njegova donošenja. On omogućuje povlačenje europskih novaca, omogućuje aktivnu provedbu zdravih mjera na uspostavi cirkularne ekonomije. Bez tog plana mi smo praktički u pat poziciji, stojimo na mjestu. Dakle interesne skupine koje stoje iza opstrukcije tog Plana imaju svoje planove i smatram da građani trebaju sami prosuditi gdje smo i što smo. – rekao je, te dodao sa kasnimo i s odvojenim prikupljanju i recikliranju otpada.

- Tu jako kasnimo i moramo postići bitno bolje rezultate u kratkom vremenu, a upravo ovaj Plan ide za tim da se to uspostavi u vrlo kratkom vremenom. Prijete nam sankcije zbog nepoštivanja, mi imamo ugovorne obveze iz pristupnog ugovora, mi imamo i zakonske obveze iz direktive o otpadu, dakle transponiranom zakonom održivom gospodarenjem otpadom, 50 posto odvajanju do 2020. godine. Mi to sve možemo postići u kratko vrijeme jer građani imaju već dobro izgrađenu svijest o potrebi izdvajanja otpada, no bitno je ne prepustiti se skupinama koje vode Hrvatsku u smjeru partikularnih interesa, dakle jednako je i sa šumama i ovdje u otpadu i na sto drugih mjesta, mi moramo znati što nam je u interesu. Što se Plana tiče bila je i tematska sjednica na Vladi u organizaciji premijera i tada nismo čuli argumente protiv Plana, no međutim opstrukcija se radi na administrativnoj razini. – rekao je ministar, te zaključio:

- Treba omogućiti građanima da papir, plastiku i staklo odvoje i da komunalni sustav od toga profitira jer je to sirovina na tržištu, to je interes i imperativ ove politike.        
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.