News

Komentari 4

Borasov nasljednik: Sa 46 glasova za, za novog rektora izabran je Stjepan Lakušić

Borasov nasljednik: Sa 46 glasova za, za novog rektora izabran je Stjepan Lakušić

Lakušić je redoviti profesor u trajnom zvanju na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i doktorirao. Aktualni je dekan toga fakulteta.

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu je Stjepan Lakušić. Odlučili su tako članovi Senata sveučilišta na sjednici u utorak. U drugom krugu glasanja protukandidatkinja mu je bila Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koja je do nedavno bila Borasova prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete. Za Lakušića je glasalo 43 člana Senata, za Hruškar 26, a jedan je listić bio nevažeći.

Stjepan Lakušić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i doktorirao. Aktualni je dekan toga fakulteta. 

Imperativ programa kandidata Lakušića, kako je on istaknuo, jest uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom na svim razinama, koji planira, primjenjuje, nadzire i poduzima radnje u svim segmentima djelovanja Sveučilišta. Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je i zaključio da se zauzima za oživljavanje paradigme prema kojoj su sloboda i integritet znanstvene misli i naprednog poučavanja jamac gospodarskoga razvoja i kvalitete života.

- Prema reakcijama i informacijama kojima raspolažem, čvrsto vjerujem da ću biti izabran za novog rektora. Ovdje bih želio naglasiti da moje prognoze nisu rezultat pukog prebrojavanja glasova nego rezultat šire podrške unutar Sveučilišta u Zagrebu, gospodarskih i kulturnih subjekata, odnosno rezultat podrške šire društvene zajednice - istaknuo je za 24sata u ponedjeljak Stjepan Lakušić.

U podne je započela izvanredna sjednica Senata na kojoj će dekani i senat glasati za novog rektora ili rektoricu Sveučilišta u Zagrebu.

Mandat novog čelnog čovjeka Sveučilišta trajat će do listopada 2026. godine. Inače, Lakušića se po kuloarima spominje i kao jednog od mogućih kandidata za mjesto novog ministra graditeljstva.

Kandidati su bili Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koja je bila do nedavno Borasova prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta, Stjepan Lakušić s Građevinskog i Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta.

Ministar Fuchs čestitao novom rektoru Lakušiću

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u čestitki Stjepanu Lakušiću na izboru za rektora Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike uspješnih sveučilišta.

Istaknuvši da smo svakodnevno suočeni s vrlo dinamičnim kretanjima u društvu i na tržištu rada, što je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se danas suočava Sveučilište u Zagrebu kao najstarije i najveće hrvatsko sveučilište, ministar Fuchs ističe da taj izazov istodobno predstavlja i veliku priliku i potencijal.

"Značajniji pomaci u kvaliteti visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja mogu se postići jedino uspostavom transparentnosti rada i djelovanja, promjenom načina upravljanja i koordiniranja te jačanjem kulture, kvalitete i etičnosti u nastavnom i istraživačkom radu", poručio je ministar.

"Kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike su uspješnih sveučilišta i njihovih fakulteta i akademija koji iznimno snažno utječu na smjer i razvoj cijelog društva. Buduća uprava Sveučilišta u Zagrebu treba biti servis - poslužitelj kako svih njegovih studenata i profesora, tako i fakulteta i akademija u svome sastavu", istaknuo je Fuchs.

Sveučilište u Zagrebu, smatra ministar, osim što je danas najveće sveučilište u Republici Hrvatskoj, mora biti jedno od najuglednijih sveučilišta u Europi te sjecište intelektualne, akademske i znanstvene misli.

"Međunarodna prepoznatljivost i relevantnost utemeljena na najvišim europskim i svjetskim vrijednostima razvija se, osnažuje i učvršćuje permanentno i sustavno. Vođeni tom vizijom, želim Vam puno uspjeha u Vašem radu i daljnjem strateškom promišljanju razvoja Sveučilišta", poručio je ministar Fuchs novoizabranom rektoru zagrebačkog Sveučilišta.

Stjepan Lakušić izabran je danas na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Najčitaniji članci