Obavijesti

News

Komentari 24

'Boratov diktator' odlazi nakon 30 godina: Bio junak svih priča

'Boratov diktator' odlazi nakon 30 godina: Bio junak svih priča
5

Odlučio sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, rekao je Nursultan Nazarbajev (78) u izravnom televizijskom obraćanju. Na toj funkciji je bio od kazahstanskog odcjepljenja od Sovjetskog Saveza...

VIDEO

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev, koji je na toj funkciji bio od kazahstanskog odcjepljenja od Sovjetskog Saveza 1991., podnio je ostavku, piše BBC.

- Odlučio sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika - rekao je Nazarbajev (78) u izravnom televizijskom obraćanju.

Rekao je da odluka o ostavci "nije bila laka" i pojasnio da će u skladu s ustavom ulogu privremenog predsjednika preuzeti predsjednik gornjeg doma parlamenta Kasim-Jomart Tokajev. Rekao je i da će i dalje biti na čelu Vijeća sigurnosti i vođa stranke Nur Otan koja je dominantna u parlamentu.

On će bez obzira na ostavku i dalje imati široka prava zahvaljujući zakonu izglasanom prošle godine i njegovom statusu "oca domovine" koji mu jamči pravosudni imunitet i utjecajnu ulogu.

Nazarbajev održava čvrste veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kazahstan je u posljednje vrijeme pogođen teškim ekonomskim i socijalnim problemima.

Strani mediji pišu da je Nazarbayev bio popularan jer je svakih nekoliko mjeseci dolazio s novim idejama o Kazahstanu kao najboljoj državi na svijetu, a poznat je i po borbi protiv korupcije, iako je upravo on bio najkorumpiraniji. Njegova želja za moći pak seže malo dalje u prošlost.

Nazarbajev je oduvijek bio disciplinirani mladić. Do svoje 20. godine već je dovoljno bio školovan, a zbog dobrih ocjena i vladanja dobio je školarinu u uglednom internatu. Svoje je znanje upotrijebio u komunističkoj partiji. U komunističku partiju se učlanio 1962. godine i ubrzo je postao ugledan član. Brzo se vinuo među stranačke moćnike, a počeo je konkurirati i tadašnjim glavešinama u Sovjetskom Savezu. Godine 1984. postao je premijerom Kazahstana, dok mu je Dinmuhamed Kunajev bio šef. 

Kunajev je na kraju 1986. godine smijenjen, a Nazarbajev je postao čelnikom Komunističke partije Kazahstana. U veljači 1990. godine imenovan je službeno i predsjednikom Kazahstana. Njegova politička moć bila je sve veća te je iste godine dobio i ponudu da postane potpredsjednik Sovjetskog Saveza pod predsjedništvom Mihajla Gorbačova. Odbio je ponudu te je zadržao poziciju najmoćnijeg političara u Kazahstanu. 

Godinu dana kasnije, na prvim izborima nakon izlaska iz Sovjetskog Saveza, Nazarbajev se jedini kandidirao za predsjednika te je postao prvi čelnik samostalnog Kazahstana. 

Reuters

Standard sve gori, a na izborima uzme više od 90% glasova

Međunarodna zajednica počela je sve više obraćati pozornost na izbore u Kazahstanu jer im je bilo čudno da svakoga puta Nazarbajev dobije više od 90 posto ukupnih glasova građana, iako se standard zemlje iz godine u godinu sve više srozava. 

Sve do 2011. godine nezadovoljstvo iz njegove zemlje nigdje se u svijetu nije previše čulo, a dotad je Nazarbajev mudro izmijenio sve zakone kako ga kasnije nitko ne bi mogao smijeniti s mjesta čelnika Kazahstana.

Premjestio glavni grad zemlje

Da dokaže svoju moć, Nazarbajev je 1994. godine prijestolnicu zemlje premjestio iz Almatija u Astanu, gdje je i dan danas. 

Protivnik religije: Htio zabraniti sve vjerske organizacije

U dosadašnjoj vlasti Nazarbajev se pokazao kao veliki protivnik religije te je čak htio zakonski zabraniti sve vjerske organizacije u zemlji, no to mu nije u potpunosti uspjelo. Najkontroverzniji zakon što se religije tiče potječe iz 2012. godine. Prema spomenutom zakonu, vjerske organizacije u zemlji mogu se registrirati i djelovati legalno samo ako na lokalnoj razini broje 50 članova, na regionalnoj 500 članova i na nacionalnoj razini 5000 članova. 

Promijenio sve zakone kako bi zauvijek bio čelnik Kazahstana
Promijenio sve zakone kako bi zauvijek bio čelnik Kazahstana

Pojavljuje se u pričama za djecu i ima svoj dan

Vrhunac karijere Nursultana Nazarbajeva bilo je osnivanje Dana predsjednika Kazahstana 2012. godine. Čelnik je uveo novi praznik, kojim se obilježava godišnjica njegovog imenovanja predsjednikom. Prvi Dan predsjednika obilježen je velikim slavljem u zemlji, a središnja zabava bila je u Astani.

Organizirano je slavlje u areni, a oko 30.000 ljudi sudjelovalo je u velikoj koreografiji, kojom se odalo počast prvom i jedinom predsjedniku Kazahstana. Do danas Nazarbajev je toliko ovladao životima svojih građana da se pojavljuje u mnogim filmovima, kazališnim predstavama pa čak i pričama za djecu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa