News

Komentari 6

'Borbena moć Rusije u Ukrajini sve više opada zbog žrtava i velikih gubitaka oružja'

'Borbena moć Rusije u Ukrajini sve više opada zbog žrtava i velikih gubitaka oružja'

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad

Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine prije invazije po prvi put od početka napada, rekao je u utorak visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

"Prvi put bi mogli biti tek malo ispod 90 posto", rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane anoniman.

Gotovo mjesec dana nakon rata, ruske trupe nisu uspjele zauzeti niti jedan veći grad, a ukrajinske snage zaustavile su njihovo napredovanje na gotovo svim frontama. Moskva se umjesto toga okrenula bombardiranju gradova topništvom, projektilima i bombama. Rusija poriče da je ciljala civile.

Veći dio tog bombardiranja bio je usmjeren na jugoistočni grad Mariupolj. Visoki američki dužnosnik rekao je da su ruske pomorske snage vjerojatno pucale na Mariupolj iz Azovskog mora u posljednja 24 sata.

Rusija nije službeno ažurirala podatke o žrtvama otkako je 2. ožujka izjavila da je 498 vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno.

No od tada je njezina ofenziva naišla na daljnji jak otpor ukrajinske vojske i dobrovoljačkih obrambenih snaga.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan procijenio je u utorak da se broj ruskih žrtava kreće u tisućama, ali je odbio ponuditi točnu brojku.

Kako sukob uzima svoj danak, Sjedinjene Države su upozorile da bi Rusija mogla tražiti pomoć od Kine. Ipak, Bijela kuća je u utorak saopćila da nije vidjela nikakve dokaze da Kina daje vojnu opremu Rusiji.

Američki dužnosnik sugerirao je da nema naznaka da Rusija još povlači dodatne snage u Ukrajinu.

Putinov upad u Ukrajinu natjerao je više od 3,5 milijuna na bijeg, doveo je do izolacije ruskog gospodarstva bez presedana jer su zapadne zemlje uvele sankcije i potaknuo strah od šireg sukoba na Zapadu o kojem se desetljećima nije razmišljalo.

>>Događanja iz Ukrajine uživo pratite ovdje<<

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci