Obavijesti

News

Komentari 1

Borio se i ranili ga u Slavoniji, oslobodio Knin, spašavao BiH

Borio se i ranili ga u Slavoniji, oslobodio Knin, spašavao BiH
12

Gotovina je ratni put počeo u zapadnoj Slavoniji gdje je i ranjen. Kasnije njegove trupe sudjeluju u akciji Maslenica i Oluja. Predsjednik Mesić ga je umirovio 2000.

VIDEO

Ante Gotovina se u Hrvatsku vratio u lipnju 1991. godine najvjerojatnije na nagovor svojeg dobrog prijatelja, a kasnije i vjenčanog kuma Ante Rose. Najprije je, prema knjizi 'Gotovina, stvarnost i mit' vodio na Medvednici kamp za obuku. Na ratište su ga poslali u jesen iste godine, a borio se prvo u zapadnoj Slavoniji. Jedno od prvih bojišta na kojem se borio bilo je novogradiško ratište. U Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška ističu kako se Gotovina u rujnu 1991. borio na ratištu kod Novog Varoša gdje su ga i fotografirali kako s ostalim dragovoljcima iz šume izvlači poginulog pripadnika Tigrova.

 U listopadu 1991. Gotovina je bio zapovjednik zone od Novske do Jasenovaca. U prosincu su njegovi vojnici napredovali prema Bijeloj Stijeni, a Gotovina je ranjen pa su ga prebacili u Zagreb na liječenje. 

Nakon što se oporavio od ozljede, posjetio je majčin grob

Dok se oporavljao u bolnici posjetio ga je brat Boris s kojim se navodno nije čuo godinama. Boris će i sam kasnije biti branitelj, a  prema knjizi Nenada Ivankovića 'Ratnik' bit će i ranjen. Oca Milana i svoju sestru Anicu koja se udala u Zadru posjetio je nakon što se oporavio i nakon što je kao pukovnik u travnju 1992. krenuo na dužnost u Livnu. Na putu za Livno je otišao i na grob majke Ane. 

Bitka za Livno

Vrlo važna bitka za Livno je bila 23. travnja 1992., a završila je tako što su se vojnici JNA povukli na svoje polazne pozicije. U listopadu iste godine Gotovina su postavili na mjesto zapovjednika Operativne zone Split koja će se kasnije zvati Zborno područje Split. U siječnju 1993. kao brigadir otišao je u akciju Maslenica. Tuđman je 26. siječnja proglasio kako je akcija završila, a hrvatski su vojnici u samo tri dana realizirali većinu onoga što su planirali. Zima '94 bila je bitka za Livanjsko polje. Akcijom je zapovijedao general bojnik Ante Gotovina, a nakon akcije veći dio Polja bio je u rukama HV-a. U akciji Skok 1 u travnju 1995. Gotovina i njegove postrojbe napravili su značajne pomake na zapadnoj strani Dinare što je bila pretpostavka kako bi se napredovalo prema Kninu, navodi knjiga 'Gotovina, stvarnost i mit'.

Bitka za Knin

Gotovina sudjeluje i u operaciji koja je završila 29. srpnja 2005., a u kojoj su pali Bosansko Grahovo i Glamoč. Kad su njegove trupe ušle u Glamoč, Gotovina je zapovjedništvo prepustio Rahimu Ademiju i otišao je Zagreb oženiti se. Kao Tuđmanov dar, navodi se u knjizi 'Gotovina, stvarnost i mit' dobio je čin generala pukovnika. Nakon vjenčanja sudjeluje u Oluji gdje hrvatske snage oslobađaju Knin. U pripremi akcije Oluja Hrvatskoj su vojsci pomagali i američki časnici koji će kasnije na Sudu svjedočiti u korist generala Ante Gotovine. Iz Knina odlazi već 8. ili 9. kolovoza i zapovijedanje opet prepušta Ademiju, a on i Dunja odlaze na bračno putovanje. Nakon toga sudjeluje u operaciji u jugozapadnoj i zapadnoj Bosni. Nakon rata postaje glavni inspektor obrane. Stjepan Mesić ga je umirovio krajem rujna 2000. nakon što je bio supotpisnik pisma koje su generali uputili protiv ondašnje vlasti.

Izvor za članak: 24sata, 'Gotovina, stvarnost i mit' autora Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića, Novi liber, 2010., 'Ratnik, pustolov i general' Nenada Ivankovića, Honos 2001., Novogradiški godišnjak, Wikipedia

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192