Obavijesti

News

Komentari 86

'Konačno rješenje za Uljanik će zahtijevati suradnju svih nas...'

'Konačno rješenje za Uljanik će zahtijevati suradnju svih nas...'
3

Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji

VIDEO

Zadnje informacije: 

14.20 - Direktor Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod, Siniša Ostojić, prezentirao je izvješće o stanju u brodogradnji u Hrvatskoj. 

14.11 - Istarski župan Valter Flego izrazio je dana da će Vlada prepoznati razvojne projekte i programe te da će imati razumijevanja za njih u lokalnoj zajednici. 

13.57 - Buongiorno tutti, pozdravio je gradonačelnik Miletić sve prisutne na sjednici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U proteklih nekoliko tjedana mogli smo čuti puno informacija i još više dezinformacija. Svi skupa znamo da je to politika, ali to nije život. Držim da radnici Uljanika, svi oni koji su zaposleni, i njihove obitelji, zaslužuju dobiti odgovore upravo sa sjednice ove Vlade. Ono što možemo javno i jasno konstatirati: Vlada je sigurno najveći pojedinačni suvlasnik brodogradilišta Uljanik. I znamo da sve mehanizme o budućnosti brodogradnje definitivno leži na Vladi. Zato bih molio postaviti nekoliko pitanja za koje držim da naši građani trebaju dobiti odgovore - kazao je gradonačelnik Pule. 

- Što se to promijenilo od 13. kolovoza da je plaća trebala kasniti i da li je trebalo da ljudi Uljanika prolaze kroz agoniju i da taj štrajk rezultira štrajkom. Drugo pitanje je što će biti s našim Uljanikom za šest ili osam mjeseci? I treće, što je budućnost hrvatske brodogradnje? Ja sam uvjeren da se ni jedna Vlada ne može odreći nje - upitao je Miletić. 

Andrej Plenković je odmah odgovorio da se našlo zakonito i ispravno rješenje za isplatu plaća, zato su one ovaj mjesec kasnile. 

13.47 - Počela je sjednica Vlade koja se ovoga puta održava u Puli. S ministrima i premijerom su brojni gosti, uključujući Borisa Miletića, gradonačelnika Pule

Premijer Plenković je pozdravio goste te pohvalio turističku sezonu u Istri. 

- Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja imaju dugu tradiciju i koliko vežu našu kulturu i identitet uz more. Krajem 80-ih Hrvatska je bila treća na svjetskoj ljestvici proizvođača brodova - rekao je Plenković te kazao kako se prije nekoliko godina prolazilo kroz restrukturiranje prije ulaska u Europsku Uniju. Istaknuo je kako tada Uljanik nije bio u problemima. 

- Put naprijed, prije svega, ovisi o kvalitetnom planu restrukturiranja i pronalasku održivoga plana sa strateškim partnerom. Treba održati radna mjesta i proizvodnje u Puli i Rijeci. Naša Vlada je u siječnju dala jamstvo 717 milijuna kuna, tzv. jamstvo na sanaciju. Taj potez je u cijelosti bio usuglašen s Europskom komisijom i omogućila su Uljaniku i 3. maju da funkcioniraju. Mi smo zbog jamstva države HPB-u isplate plaće za srpanj i kolovoz, a u tijeku se proces isplate plaće brodogradilišta - kazao je Plenković. 

Dodao je kako postoji dobra volja da se popravi situacija. 

- Plan restrukturiranja koja je napravila Uprava će se doraditi kako bi se pronašlo dugoročno rješenje - objasnio je premijer. 

Sve odluke i odabiri moraju biti u skladu sa zakonodavstvom, što Hrvatske, što Europske unije, a moraju biti i u skladu s tržišnom ekonomiju. 

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći, a konačno rješenje zahtjeva suradnju kompanije, lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenje, a manje gledati tko je manje ili više kriv za ono što je bilo prije. To je ono na čemu moramo inzistirati. To smo rekli radnicima, sindikatima i Upravi u Uljaniku. 

13.30 - Ovdje smo da probamo donijeti zaključke koji će biti dugoročno održivi - rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat. 

13.20 - Plaća je sjela, ali što će biti dalje, to ćemo vidjeti. Mi već sad radimo za deveti mjesec. Ima posla, uvijek se radi, možda nekim malo manjim intenzitetom. Ali jako puno radnika je otišlo - rekao je radnik Uljanika uoči sjednice Vlade u Puli. 

12.31 - Danas smo posjetili Uljanik uoči sjednice Vlade... razmotrili smo aktualnu situaciju u grupi koja je, kao što znate zapala u teškoće. Podsjetili smo na važnu ulogu Vlade koja je u siječnju dala jamstva... Taj novac omogućio je funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Obaveza uprave je bila plan restrukturiranja i strateški partner. Podsjećam i plan restrukturiranja i strateški partner bili su izbor uprave, rekao je Plenković nakon sastanka s Upravom i predstavnicima lokalnih vlasti. 

Kaže da se čeka odluka Bruxellesa i da plan zahtjeva doradu da bi bio prihvatljiv, piše N1

- Danas ćemo javnosti predstaviti stanje brodogradnje u Hrvatskoj. Javnost zaslužuje tu informaciju. Najvažnije je da opstanu radna mjesta, bitna je budućnost, zato smo tu i tražimo rješenja - kazao je. 

- Mi smo otvoreno razgovarali o scenarijima koji su pred nama. Nitko od nas nije u situaciji da raspolaže novcem poreznih obveznika na način koji bi bio nezakonit. Svi su toga svjesni - objasnio je Andrej Plenković. 

12.15 - Nakon obilaska brodogradilišta Uljanik, premijer se sastao s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika. 

11.20 - Premijer je došao u Uljanik zajedno s ministrima uoči sjednice Vlade. Gianni Rossanda kazao mu je da je Uljanik dosad napustilo 480 radnika. 

-----------------------------------------------------------------

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak ujutro je u pisanoj izjavi za medije uoči sjednice Vlade u Puli, naveo kako od Vlade danas očekuje konkretan odgovor na tri pitanja - što će biti s Uljanikom za godinu dana, što će biti s brodogradnjom u Hrvatskoj i 'zašto tvrtke u Istri imaju drugačiji tretman od tvrtki u ostatku Hrvatske'. 

- Vlada bi trebala znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvo i trebala bi biti elementarno informirana o modelima koji su joj na raspolaganju da tu stratešku granu održi i da joj neki zamah - naveo je Miletić u pisanoj izjavi, dodavši kako za to "već postoje dokazano uspješni mehanizmi u Europi".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Što se pak tiče Uljanika, od Vlade koja je, kako je rekao, "najveći pojedinačni vlasnik ovog brodogradilišta", očekuje da prekine neizvjesnost Uljanikovaca.

- Neprestano se saniraju tvrtke koje nemaju realnu perspektivu, kupuje se socijalni mir diljem Hrvatske, a za istarsku tvrtku se jedva namaknulo za dvije plaće. I to tek nakon što su radnici gurnuti u štrajk zbog kojeg je Uljanik izgubio već ugovorene narudžbe - ustvrdio je predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Miletić.

Bez rješenja? Radnici Uljanika prosvjedom će dočekati Vladu
Bez rješenja? Radnici Uljanika prosvjedom će dočekati Vladu

 - Radnicima, a i gradu Puli čiji rast i razvoj velikim dijelom ovisi o Uljaniku - kaže Miletić, "Vlada je dužna reći kako namjerava osigurati plaće za iduće razdoblje te ima li viziju održivosti Uljanika".

Osim toga, dodao je, od Vlade očekuje da poštuje jasan i nedvosmislen stav najviših predstavničkih tijela Istarske županije i Grada Pule, koji u nedavno potpisanoj Deklaraciji o Uljaniku zahtijevaju zadržavanje brodogradilišta Uljanika. 

Premijer Plenković prije sjednice Vlade u Uljaniku će razgovarati s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika

Hrvatska Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji, a u povodu problema s Uljanik grupom  čije će pulskog brodogradilište premijer Andrej Plenković i posjetiti prije same sjednice.

Šef Uljanika: 'Ne mogu otkriti kolika mi je plaća, to je tajna'
Šef  Uljanika: 'Ne mogu otkriti kolika mi je plaća, to je tajna'

Boravak u Istarskoj županiji premijer i ministri počinju posjetom Pazinu, gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s domovinskom Hrvatskom.

Premijer Plenković nakon toga će posjetiti brodogradilište Uljanik, koje je u problemima i za koje se, kao i za cijelu Uljanik grupu, traži rješenje putem restrukturiranja i strateškog partnera. Plenković će se sastati i s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika.

Radnici Uljanika pozdravit će Vladu: Strahuju za nove plaće
Radnici Uljanika pozdravit će Vladu: Strahuju za nove plaće

Slijedi Vladina sjednica na čijem je dnevnom redu i 25 točaka koje se odnose na projekte vezane uz Grad Pulu i Istarsku županiju.

Među njima su zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, odluka o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun"  kao i nekoliko zaključaka vezanih uz građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture.

Na dnevnom je redu i odluka o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata - bivšeg vojnog kompleksa "Muzil", lokaliteta "Hidrobaza" te uvale "Saccorgiana".

Od Vlade će više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobiti nekretnine za različite projekte od javnog interesa.

Cerovac: 'Treba nam plan danas, a ne sutra'

Puno se očekuje od sjednice i premijera, da se izjasne žele li brodogradnju u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac uoči sjednice Vlade u Puli u četvrtak. Napomenuo je i da ne može postojati samo jedno brodogradilište, već moraju opstati "i ono u Puli i ono u Rijeci". 

'Konačno rješenje za Uljanik će vrlo skoro predstaviti premijer'
'Konačno rješenje za Uljanik će vrlo skoro predstaviti premijer'

- Nakon toga počinju problemi o rješavanju restrukturiranja. Dalo se naslutiti da je Končaru jedino bitno da ovdje radi neki biznis i ja ću predložiti svojim kolegama iz drugih sindikata da već sutra zatražimo da se taj isti Končar pojavi ovdje i ako on ne želi samo na tome zarađivati, on će za mene biti nepoželjan i tražit ćemo da se makne - kazao je Cerovac. 

- Ako treba ugasiti brodogradnju, ugasit ćemo, ali ako ovdje netko želi samo prostor da se grade nekretnine, to nam ne treba -  istaknuo je. 

Cerovac je dodao i kako je nadolazeća plaća zadnja koja je omogućena zbog kredita i da se ne zna odakle će i kako doći plaća za deveti mjesec i naredno razdoblje. 

Agonija brodogradnje: Država u škverove utukla 30 milijardi kn
Agonija brodogradnje: Država u škverove utukla 30 milijardi kn

- Treba nam plan restrukturiranja danas, ne sutra. Očekujemo da Vlada bude u tom smjeru određena - kazao je Cerovac. 

Kutlača: 'U idućih mjesec dana trebamo program' 

Sindikalist Rajko Kutlača je za N1 rekao kako rješenje ne očekuje danas. 

- Očekujem, međutim, da će nam vladajući jasno reći da žele opstanak brodogradnje, da stoje iza restrukturiranja Uljanika. Ne učine li to poslat će poruku da od nas odustaju. Ne očekujem rješenje danas, ali da, očekujem da u sljedećih mjesec dana definiraju program restrukturiranja. Ne dogodi li se to, već za sljedeću plaću bit ćemo u problemu - kazao je Kutlača. 

Plenković: 'Tražit ćemo rješenje na zdravim temeljima' 

Mi ćemo danas nakon boravka u Pazinu otići u Pulu i posjetiti Uljanik. To je najkrupniji gospodarski problem Istre i jedan od najkrupnijih problema kojim se bavi Vlada, rekao je premijer Andrej Plenković uoči sjednice za N1

Sjednica u Puli: Donesena je Deklaracija, traži se rješenje
Sjednica u Puli: Donesena je Deklaracija, traži se rješenje

- Tražit ćemo rješenje za održivost brodogradnje, ali mora biti na zdravim temeljima i na tržišnim načelima... Prvih pet godina članstva u EU je iza nas i sve se mora raditi na zakonit način, u skladu s europskim propisima. Dobra volja da se nastavi proizvodnja u Puli je tu, da nije tako ne bi Vlada dala jamstva u siječnju - rekao je Plenković. 

Poručio je da danas kreće isplata plaća za kolovoz kao što je i obećano radnicima i sindikatima Uljanika. Rekao je da će na sjednici Vlade u Puli za širu javnost biti održana prezentacija o povijesti brodogradnje i o njenom stanju danas. 

Istaknuo je da će poslijepodnevna sjednica Vlade biti prva u Puli, a treća u Istri. 

- Time želimo reći koliko nam je važno da svi u Istri razumiju što Vlada želi napraviti - rekao je Plenković i podsjetio da će se u Pulu vratiti Hrvatska vojska sa središtem za bespilotne letjelice, da su riješeni problemi financiranja pulske bolnice te da se u Pazin vraća sud. Podsjetio je i da je predstavnik talijanske manjine Furio Radin, potpredsjednik Sabora i dio vladajuće većine. 

- U Hrvatskoj se svi moraju dobro osjećati, bez obzira na nacionalnost. To je politika ove Vlade i svih koji žele moderno, ravnopravno društvo u kojem svi imaju jednake šanse - rekao je premijer. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a