News

Komentari 4

Boris Johnson ispričao se za ubojstva civila u Belfastu 1971.

Boris Johnson ispričao se za ubojstva civila u Belfastu 1971.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu se "bezrezervno" u ime britanske vlade ispričao zbog smrti desetero civila 1971. u Belfastu, koje je ubila britanska vojska.

"Premijer se bezrezervno ispričao u ime britanske vlade zbog događaja u Ballymurphyju i ogromne tjeskobe koju je dugotrajna potraga za istinom uzrokovala kod obitelji ubijenih", kazao je Johnsonov glasnogovornik, nakon razgovora britanskog premijera s prvom ministricom Sjeverne Irske i njezinom zamjenicom.

Vlada planira "omogućiti Sjevernoj Irskoj put naprijed koji se temelji na pomirenju, donosi pravdu žrtvama Nevolja ("Troubles", britanski naziv za sjevernoirski sukob) i okončava začarani krug istraga", rekao je Johnson, prenosi glasnogovornik.

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu uporabu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je ubijeno desetero "potpuno nedužnih" ljudi u Belfastu.

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini pojačane zbog brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti - ne osuđujući eventualne krivce - za "pokolj u Ballymurphyju", na zapadu Belfasta, u kolovozu 1971.

"Svi ubijeni (...)  bili su potpuno nedužni", rekla je u zaključku koji su obitelji žrtava dočekale pljeskom.

Ovi zaključci su "veliko olakšanje (...) za obitelji koje su desetljećima tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubojstvo neopravdano", reagiralo je u priopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragom je bilo obuhvaćeno pet izgreda koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. kolovoza u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama uhićuje i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly.

Uloga vojske - odgovorne za tristotinjak mrtvih u operacijama koje su se službeno završile 2007., po Suttonovu indeksu koji je ustanovilo Sjevernoirsko sveučilište - i danas je iznimno osjetljivo pitanje u Velikoj Britaniji.

Najčitaniji članci