Obavijesti

News

Komentari 12

'Borit ćemo se svim alatima protiv skupina koje mole i kleče za ograničavanje ženskih prava'

'Borit ćemo se svim alatima protiv skupina koje mole i kleče za ograničavanje ženskih prava'

Ponovit ćemo zaključak u kojem tražimo da se regulira priziv savjesti, a dodatno ćemo tražiti i određene sankcije, uz osiguranje sigurnosne zone od 150 metara uz bolnice zbog molitelja, kaže predsjednica GLAS-a

VIDEO

Ovu subotu će u Zagrebu biti još jedan "Hod za život." Riječ je, da bih bila potpuno jasna, o dobro organiziranim i financiranim sustavnim naporima različitih skupina, koje pod krinkom zaštite života, zapravo eksplicitno zagovaraju ograničavanje ženskih prava. Imaju aktivnosti od Hoda za život, molitelja pred bolnicama do klečanja na gradskim trgovima, a iza toga je uvijek ista namjera - podčinjavanje žena i ograničavanje njihovih temeljnih prava, istaknula je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš uz naglasak da je jedno od temeljnih prava pravo na pobačaj. 

Unatoč tome što je to zagarantirano na papiru, istaknula je, često je u praksi osporavano i ograničavano prizivom savjesti

- Prošlo ljeto smo raspravljali na sjednici u Saboru o našem prijedlogu u kojem smo tražili da sve zdravstvene ustanove moraju omogućiti pravo na pobačaj, ali, naravno, HDZ-ova većina je to odbila i rekla da za to nema potrebe. Ali ima jer to ima i financijski efekt. Naime, u onim ustanovama gdje svi ginekolozi imaju priziv savjesti, moraju se aktivirati honorarno drugi ginekolozi. Mi ćemo ponoviti taj zaključak i tražiti da se regulira priziv savjesti, a dodatno ćemo tražiti i određene sankcije za one koji to ne osiguraju. Priziv savjesti nije sloboda izbora ako je krajnji rezultat ograničavanje sloboda izbora za žene - kazala je. 

FOTO U Osijeku se četvrti put Hodalo za život: Ne želimo da se ikome nasilno zaustavlja srce
FOTO U Osijeku se četvrti put Hodalo za život: Ne želimo da se ikome nasilno zaustavlja srce

Sigurnosne zone zbog molitelja ispred bolnica 

Jednako tako, nastavila je, tražit će i da se osiguraju sigurnosne zone uz bolnice zbog molitelja ispred njih. 

- One su u nekim državama definirane za 150 metara od bolnica i to ćemo tražiti i mi. Živimo u 2023. godini, u situaciji kada imamo dobro organizirane skupine, koje dobro organiziranim akcijama ograničavaju temeljna prava žena i na taj način ih žele podčiniti, a mi ćemo se protiv toga boriti svim alatima - naglasila je. 

Zagreb: Mrak Taritaš o pristupu građana Trgu svetog Marka

Iz GLAS-a podsjećaju kako su još prije godinu dana tražili od Vlade podatke o dostupnosti usluge pobačaja u zdravstvenim ustanovama, ali da ih ni dan danas nisu dobili. 

- U nedostatku podataka, moramo se referirati na istraživanje Večernjeg lista iz svibnja prošle godine koje pokazuje da od 29 javnih bolnica koje sa HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u njih šest niti jedan ginekolog to ne želi raditi jer ima priziv savjesti. U požeškoj se bolnici uz ginekologe svih pet anesteziologa jednako tako pozvalo na savjest. Od ukupno 359 bolničkih ginekologa, u javnim bolnicama pobačaj pristaje raditi njih 164 - kazala je Marta Ana Cesar, članica Predsjedništva GLAS-a.

Domagoj Hajduković: 'Hod za život je teror manipulacije jeftinih politikanata'
Domagoj Hajduković: 'Hod za život je teror manipulacije jeftinih politikanata'

Ivana Kekin: Grad neće podržati takve skupove 

S obzirom na konstantne poteškoće koje žene imaju u ostvarivanju svojih prava, dodala je, trenutno zakonsko rješenje očito ne funkcionira u praksi, a čak i ako im je sami zahvat i dostupan, redovno su izložene stigmatizaciji i pritiscima od strane različitih skupina, kao i uznemiravanju na samom ulasku u bolnicu od pojedinaca, koji pod krinkom vjere narušavaju tuđi mir i privatnost. 

- S obzirom da Vlada kontinuirano odbija prihvatiti odgovornost da zaštiti svoje građanke, za isto ćemo se izboriti same kroz navedene zakonske inicijative - istaknula je.

Zastupnica Možemo, Ivana Kekin, poručuje kako je Grad Zagreb i ove, kao i prošle godine, jasno rekao da ne podržava one skupove koji idu za time da dokidaju osnovna ljudska prava. 

- Ženska prava, prava manjina su osnovna ljudska prava, a Grad Zagreb neće, dok je ove Uprave, podržavati takve skupove. I to je u redu, mi stojimo na tom tragu - dodala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.