Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Borut Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz povijesti

Osnova za takav udžbenik moglo bi biti izvješće talijanskih i slovenskih povjesničara o odnosima dvaju naroda od 1918. do 1954., izrađeno u vrijeme priprema Slovenije za ulazak u EU

Foto: Twitter/Borut Pahor
6 komentara

Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti iznio je u srijedu slovenski predsjednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih povijesnih udžbenika za Slovence i Talijane.

Nakon susreta u Bruxellesu sa predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Pahor nije želio komentirati zahtjeve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom talijanskog političara koji je nedavno izjavio 'Živjela talijanska Dalmacija, živjela talijanska Istra'.

DAO MU I AVIONČIĆ Maras Tajaniju: 'Tajani, leave! Dalmatia + Istria are Croatia'

No, novinarima je nakon susreta kazao da je sugovorniku predložio pripremu zajedničkog slovensko-talijanskog udžbenika iz povijesti 'po uzoru' na sličan njemačko-francuski udžbenik kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu povijest.

Osnova za takav udžbenik moglo bi biti izvješće talijanskih i slovenskih povjesničara o odnosima dvaju naroda od 1918. do 1954., izrađeno u vrijeme priprema Slovenije za ulazak u EU, kad je Italija postavljala rezerve glede napuštene imovine esula i zaštite manjinskih prava.

The President of the European Parliament Antonio Tajani on a visit to Palermo received by Nello Musumeci PREDSJEDNIK MATTARELLA: 'Tajanijeva izjava može stvoriti dojam teritorijalnih zahtjeva'

- Slovenski je predsjednik u razgovoru s predsjednikom Europskog parlamenta iznio prijedlog da se po njemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički povijesni udžbenik koji  bi se temeljio na nalazima zajedničkog povjerenstva naših povjesničara - navedeno je na službenom Twitter profilu ureda slovenskog predsjednika.

Pahor je u vezi s Tajanijevim izjavama prije dva tjedna pisao talijanskom predsjedniku Mattarelli i tražio službeno pojašnjenje, ali je kasnije naveo da je zadovoljan isprikom koju je naknadno dao Tajani rekavši da mu je žao i da je bio krivo shvaćen.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message