News

Komentari 49

Bozanić objavio svoje detaljne upute za Božić, dao primjedbe na odluke Stožera za vjernike

Bozanić objavio svoje detaljne upute za Božić, dao primjedbe na odluke Stožera za vjernike

Polnoćka mora završiti do 22 sata, za jednog vjernika treba sedam kvadrata crkve, treba izbjegavati fizički kontakt pri čestitanju Božića, a tijekom misa smije pjevati samo jedan pjevač, ne i zbor, propisuje kardinal

U pismu koje je u subotu uputio svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima, kardinal Josip Bozanić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je Stožer odobrio veći broj vjernika na misama od 25, ali samo za Badnjak i Božić. Podsjetimo, prema mjerama Stožera, sve misne aktivnosti tijekom sljedećeg razdoblja moraju biti završene do 22 sata, pa se to odnosi i na tradicionalnu polnoćku. Broj vjernika u crkvi 

- Poznato vam je da sam u svome pismu od 30. studenog ove godine izrazio primjedbe glede tehničkog rješenja donesenog u preporuci civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše dvadeset i petero vjernika. Pozdravljam činjenicu da se je takva primjedba uzela u obzir, ali nažalost samo za Badnjak i svetkovinu Božića. I dalje ću nastojati, što sam predlagao i odgovornima, kako bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, da se postave i primjenjuju kriteriji koji su jasni, smisleni, lako obrazloživi i provedivi, tako da se štiti zdravlje svakoga čovjeka, osobito najugroženijih, ali da se i ne dopusti pojačavanje napetosti u društvu - navodi Bozanić.

'Vjernike se diskriminira'

Kardinal smatra, kako navodi, "veoma štetnim postupanje kojim bi se, u traženju ravnoteže između medicinskih i epidemioloških zahtjeva te političkih ciljeva, izgubio dublji smisao, onaj naime koji niti u najtežim kušnjama nije problem, nego otvara obzore nade i rješenja". Pritom se poziva na primjer Francuske i drugih europskih zemalja gdje se, kako kaže, kriterij veličine crkvenog prostora, a ne tehnički broj koji "u sadašnjim nevoljama nekom imaginarnom ipak provodi diskriminaciju".

Bozanić je donio i niz detaljnih uputa za crkvene obrede sljedećih dana. Svojim svećenicima i župama savjetuje da povećaju broj euharijstijskih slavlja, te daje dopuštenje svećenicima u Zagrebačkoj nadbiskupiji da za svetkovine Božića, Sv. Marije Bogorodice, te Bogojavljenja održe po četiri mise. Također navodi dalje:

Bez kontakta kad se čestita Božić

- Učinite sve što je u vašoj moći da što više vjernika može pristupiti sakramentu pomirenja (ispovijedi) i primiti svetu pričest.

- Sa svojim suradnicima razmotrite mogućnosti da slavlja budu prikladno organizirana i da se u ovim nepovoljnim okolnostima ne izgubi bitno – dar otajstva koje slavimo. U tome je smislu hvalevrijedno pronaći prikladna rješenja za glazbeni izražaj koji je vođen sviranjem i pjevanjem nekolicine pjevača (ne i zborova).

- Odredite broj mjesta u crkvi prema veličini crkve (prema kvadraturi, tako da ukupnu kvadraturu podijelite sa 7 m²). Obavijest o broju mjesta u crkvenom prostoru istaknite na ulazu u crkvu.

- Odredite mjesta na kojima mogu biti vjernici, tako da od pojedinih vjernika ili od vjernika koji su u skupini (jer su iz istoga kućanstva/obitelji) udaljenost bude od dva metra. Tu će trebati organizirati pomoć vjernika pri raspoređivanju i nadzoru.

- Cijelo vrijeme boravka u crkvi vjernici trebaju nositi masku. Pri ulasku u crkvu potrebno je dezinficirati ruke. Treba izbjegavati fizički dodir pri čestitanju Božića, a prije mise i nakon mise neka se pridržavaju ograničenja vezana uz razmak s osobama koje nisu članovi istog kućanstva.

- Sigurno je da su prijenosi liturgijskih slavlja hvalevrijedni, ali oni nipošto ne mogu zamijeniti sudjelovanje u sakramentalnom slavlju. Zato nastojte da i do onih koji ne mogu doći u crkvu, dođe Krist u euharistiji i da tako budu dionici euharistijske žrtve i gozbe ljubavi.

Bozanić upozorava svećenike i da blagoslov obitelji organiziraju u prvim mjesecima 2021., te da mole za zdravlje vjernika, kao i za obnovu domova urušenih u potresu, a posebno za obnovu Prvostolnice na Kaptolu, gdje se kardinal nada da će na Božić moliti za "sve potrebe nadbiskupijske obitelji, domovine i svijeta".

Najčitaniji članci