News

Komentari 263

Božinović: 'Još uvijek traju razgovori o novim mjerama'

Božinović: 'Još uvijek traju razgovori o novim mjerama'

Cijepljenima su 8-10 puta manje šanse da se zaraze nego necijepljenima, a čak 20 puta su manje šanse za hospitalizaciju - poručio je Beroš

Stožer razmatra potencijalni set mjera, istaknuo je na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

- Još uvijek traju razgovori, a javnost ćemo obavijestiti o zaključcima kad oni budu doneseni - rekao je naglasivši kako su i dalje najučinkovitije one osnovne mjere - držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenje. 

Pojačan je nadzor poštivanja epidemioloških mjera, dodao je istaknuvši kako je zadnjih tjedan dana provedeno 11.588 nadzora u kojima je uočeno da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nenošenje maski od strane konobara, nepoštivanje razmaka stolova, kao i nenošenje maski u javnom prijevozu. Izdano je 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja, podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni. 

U OB Šibenik primaju se samo hitni pacijenti

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da zdravstveni sustav i nadalje uspješno skrbi o svim Covid bolesnicima, ali i naglasio kako je razlog u ovako naglom skoku broju novozaraženih u nama samima i nepoštivanju mjera i necijepljenju. 

- 20. prosinca imali smo maksimalni broj hospitaliziranih, tada je u bolnicama bilo 2976 bolesnika. Danas imamo 1680 - istaknuo je dodavši kako u posljednjih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, kao ni 77,2 posto stavljenih na respirator. 

U cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih, a 65 posto intenzivnih kapaciteta, istaknuo je ministar. U KBC Split u zadnjih 10 dana udvostručen je broj hospitaliziranih i na respiratoru. Svi Covid, ali i ne Covid hitni pacijenti zbrinuti su bez odgode, naglasio je još.

- U KBC Rijeka hladni pogon smanjen je za 25 posto. OB Varaždin je povećala kapacitete za zbrinjavanje Covid bolesnika na lokaciju u Klenovniku. U OB Zabok osigurani su dodatni kreveti, a smanjen je kapacitet kardiologije. OB Šibenik nastavlja povećavati Covid kapacitete, hladni program je ukinut te se zaprimaju samo hitni pacijenti. OB Zadar je već u dva navrata povećala kapacitete, hladni pogon je smanjen u djelatnosti kirurgije, otorinolaringologije i traumatologije. KBC Split privremeno obustavlja elektivni operativni program obzirom da su kadrovi preusmjereni u primarno-intenzivistički centar. OB Pula je napravila plan za prijem većeg broja oboljelih od Covida - nabrojao je Beroš. 

Naveo je kako je do sada trećom dozom docijepljeno 29.627 ljudi. Cijepljeno je tri posto djece u dobi od 12 do 14 godina s 29.306 doza te 18,6 posto mladih u dobi od 15 do 19 godina. 

- Cijepljenima su 8-10 puta manje šanse da se zaraze nego necijepljenima, a čak 20 puta su manje šanse za hospitalizaciju - poručio je Beroš.

Više pročitajte OVDJE.

 

Najčitaniji članci