News

Komentari 77

Božinović o potporama: 'Jedino što nam je bitno je zaštita naših građana i da ekonomija ne trpi'

Božinović o potporama: 'Jedino što nam je bitno je zaštita naših građana i da ekonomija ne trpi'

Ministar Božinović komentirao je nove uvjete za dobivanje potpora, prema kojima će poduzetnici dobivati potpore za one zaposlenike koji imaju Covid potvrdu. Poručuje kako je to zapravo poticaj

Ministar unutarnjih poslova i čelnik čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u Dnevniku HTV-a da Vlada ne prebacuje odgovornost, ali koristi sve mehanizme kako bi ispunila osnovni cilj - zaštitu zdravlja građana i da ekonomija što manje trpi u uvjetima pandemije. 

- Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo - rekao je, komentirajući najavu uvjetovanja dobivanja potpora poduzetnicima prema broju radnika koji imaju Covid potvrde. 

Božinović je poručio kako svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti. 

- Ona je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju - rekao je Božinović i dodao kako se ništa ne nameće niti da je situacija crno-bijela. 

-  Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije - poručio je. 

- Ovo je poticaj ako bude potrebe da se isplaćuju dodatne naknade za one koje su se cijepili, preboljeli ili testirali da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem najviše onoga što čini današnji život se može vratiti na normalnu, na ono iz 2019. godine i da ne nosimo maske i radimo svoj posao - tvrdi Božinović. 

Na pitanje radi li se o diskriminaciji kada se govori da će Covid potvrde biti potrebne za ulazak u trgovačke centre, Božinović je rekao da potvrde treba demistificirati. 

- Covid potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni ili da ste preboljeli ili da ste se testirali. Imamo vrlo efikasni sustav, potvrde se mogu dobiti preko sustava e-građani ili HZZO-a ili testnih mjesta - rekao je i poručio kako još nisu razgovarali o konkretnim stvarima što se tiče odluke za trgovačke centre. 

- No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima - poručio je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na pitanje tko će snositi troškove testiranja za one koji se ne mogu cijepiti, Božinović je rekao da ih na cijepljenje nitko neće tjerati. 

Što se tiče novih sojeva i turističke sezone, Božinović je rekao kako bojazan postoji od prvog dana i da Hrvatska mora biti zelena. 

- Mora se vidjeti napor svih institucija, svih stožera. Šaljemo poruku da smo svjesni situacija, da epidemija nije završila - poručio je i dodao kako treba voditi računa o graničnim prijelazima, ali i o tome kako se ponašamo u Hrvatskoj. 

Na pitanje o ugostiteljima koji se bune zbog odluke da ne smiju posluživati goste koji stoje, Božinović je rekao da su hrvatski ugostitelji radili pet-šest mjeseci u prosjeku više nego ugostitelji u ostatku Europske unije. 

- Mi smo u situaciji kada možemo sačuvati i epidemiološku situaciju i turističku sezonu samo svi moramo biti svjesni toga da svatko mora dati svoj doprinos - zaključio je. 

Najčitaniji članci