Obavijesti

News

Komentari 43

Covid potvrde će zamijeniti maske? Capakova zamjenica: Sve ovisi o epidemiološkoj slici

Covid potvrde će zamijeniti maske? Capakova zamjenica: Sve ovisi o epidemiološkoj slici

To će ovisti o okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru. Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima, rekla je Pavić Šimetin

Lokalni stožeri, poput zadarskog, za sada još uvijek mogu predlagati samo strože mjere od nacionalnih pa vrlo vjerojatno nećemo uskoro po uzoru na Engleze skinuti maske.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kaže kako bi covid potvrde mogle zamijeniti maske ove jeseni, ali sve to i dalje ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Covid potvrde umjesto maski stižu nakon turističke sezone?
Covid potvrde umjesto maski stižu nakon turističke  sezone?

- To će ovisiti o okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru. Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima - rekla je Pavić Šimetin u razgovoru za RTL.

Pavić Šimetin kaže kako je rizik s potvrdama taj što njih mogu dobiti i samo testirane osobe koje nakon toga opet mogu biti zaražene.

Pokretanje videa ...

- Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa. To je pogotovo u slučaju veće cirkulacije virusa u populaciji najslabija karika te Covid potvrde. Iz iskustva znamo, imali smo i iskustva među poznatima, da netko može biti danas negativan, sutra pozitivan.  Pozitivnosti treba oko 10 dana da se razvije. U slučaju kad bi imali puno pozitivnih u populaciji, ako bismo se oslonili samo na one koji imaju  Covid potvrde, ima onih koji imaju negativnih antigenski test, a mogu već sutra biti pozitivni - objasnila je Pavić Šimetin.

Stiže velika promjena za covid potvrde: Građani će je moći dobiti već nakon prve doze
Stiže velika promjena za covid potvrde: Građani će je moći dobiti  već nakon prve doze

Pavić Šimetin kaža kako bi u slučaju velike stope procijepljenosti zaposlenici neke tvrtke mogli biti bez maski na sastancima, ali da bi to bio interni dogovor jer smo kolektivno još uvijek ispod razine procijepljenosti koja bi jamčila kolektivni imunitet.

- Dojilje se trebaju cijepiti. Sve više WHO piše o tome. Zna se da one antitijela daju mlijekom, kojom onda štite bebu od covida.  Sve trudnice koje su izložene većoj razini zaraze i koje imaju kronične bolesti se trebaju cijepiti. O tome razgovarati s liječnikom
cijepiteljem i donijeti odluku o cijepljenju - poručila je Pavić Šimetin.