Obavijesti

News

Komentari 1

Božinović: 'Pandemija je otvorila nove mogućnosti za stare sigurnosne prijetnje'

Božinović: 'Pandemija je otvorila nove mogućnosti za stare sigurnosne prijetnje'

Plasiranje dezinformacija, lažnih vijesti i glasina služe podrivanju povjerenja građana u državne institucije i promicanje terorističke propagande s ciljem radikalizacije i militarizacije, ustvrdio je Božinović

VIDEO

Jedna od najvećih prijetnji sigurnosnoj situaciji u svijetu su klimatske promjene koje uzrokuju niz problema, ocijenio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti u srijedu u Opatiji. 

Rezultat klimatskiih promjena su vremenski ekstremi poput ovogodišnjih megapožara, razornih poplava ili tornada u Europi,  što dugoročno uzrokuje geografske promjene poput nepovratnog rasta razine mora ili širenje pustinja, rekao je Božinović. Stoga je očekivan znatan rast migracija stanovništva, pa će se i zaštita granica morati tome prilagoditi, dodao je.  

Ministar je istaknuo da Hrvatska danas vrlo uspješno, zakonito i odgovorno štiti ne samo vlastitu nego i granicu EU te je potpuno spremna "na moguće poremećaje na migrantskim rutama zbog situacije u Afganistanu".

- Hvatska granična policija stalno provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja razine tehničke opremljenosti, obučenosti i izgrađenosti kapaciteta za neometan i kvalitetan nadzor granice i suvereno vlada izazovom krijumčarenja ljudi povezanim s nezakonitim migracijama - rekao je Božinović. 

Stožer antimaskerima: 'Recite kirurgu da ne nosi masku dok je nad vašim otvorenim tijelom'
Stožer antimaskerima: 'Recite kirurgu da ne nosi masku dok je nad vašim otvorenim tijelom'

Ocijenio je da se danas u svijetu sigurnosnim prijetnjama može pristupati samo ujedinjenim djelovanjem na nacionalnoj, međunarodnoj i globalnoj razini. 

Govoreći o utjecaju pandemije covida-19 na sigurnosnu situaciju, istaknuo je da se pokazao niz izazova, poput osiguravanja i održavanje zdravlja nacije, opskrbe osnovnim životnim potrebama u slučaju globalnog zatvaranja, zakonitosti i svrhovitosti protuepedimedijiskih mjera koje zadiru u ljudska i građanska prava te potiču pitanja slobode i sigurnosti.

Izravna posljedica pandemije je otežano putovanje putnika i protok roba preko granica. Nadalje, rekao je, bilježi se rast nasilja općenito, posebno obiteljskog nasilja, iskorištavanja djece i potrošnje ilegalnih droga.

- Zajednički nazivnik nizu tih pojava je neki oblik destabilizacije psihe potaknut neuobičajenom epidemijskom situacijom - rekao je.

Kako je ocijenio, pandemija je otvorila nove mogućnosti za stare sigurnosne prijetnje, poput širenja dezinformacija, lažnih vijesti i krađe identiteta.

- Širenje lažnih vijesti pod pritiskom pandemije je doživjelo eksploziju. Svi koji ih šire postaju kanali za prijenos, pa se uvelike otežava otkrivanje pravog izvora - naveo je ministar.

'Vani prosvjeduju jer su suočeni sa stvarnim ograničenjima. U Hrvatskoj razloga za to nema'
'Vani prosvjeduju jer su suočeni sa stvarnim ograničenjima. U Hrvatskoj  razloga za to nema'

- Plasiranje dezinformacija, lažnih vijesti i glasina služe podrivanju povjerenja građana u državne institucije i promicanje terorističke propagande s ciljem radikalizacije i militarizacije, prvenstveno mladih - ustvrdio je Božinović.

Istaknuo je i kako je znatno povećan broj kibernetičkih napada u protekle dvije godine, te da se područje napada s korporacija u većoj mjeri prebacilo na male i srednje tvrtke i to koristeći masovni rad od kuće i online sastanke preko besplatnih aplikacija koje često imaju ozbiljne sigurnosne propuste. 

Središnja tema ovogodišnjeg skupa Hrvatski dani sigurnosti je "Novi pogled na sigurnost' . U okviru skupa održava se 15. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, 3. forum menadžera korporativne sigurnosti JI Europe i 3. forum privatne zaštite.

Na otvaranju skupa okupljene je pozdravio i predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić.  

Dodijeljene su i Velike hrvatske nagrade sigurnosti i to za medijsku promociju sigurnsoti Ministarstvu turizma i sporta za projekt Safe stay in Croatia te Croatia osiguranju za projekt Laqoprevent u kategoriji najboljeg projekta poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice.

Božinović: Samo cijepljenje vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta osim toga
Božinović: Samo cijepljenje vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta osim toga

Nagradu za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti dobila je Klinička bolnica Sveti Duh Zagreb i ECCOS Zagreb za poptuno sigurnosno rješenje ove bolnice. Robert Kopal i Darija Korkut su za knjigu "Analitički menadžment" nagrađeni u kategoriji najbolje znanstvene knjige iz područja sigurnosti, Gordana Buljan Flander je nagrađena za individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju struke odnosno sigurnosti zajednice, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika za projekt Sloboda stvaranja, kao doprinos nevladine organizacije za sigurnost zajednice. Za inicijative godine nagrađeni su Denis Pavela te PU splitsko-dalmatinska i partneri.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa