Obavijesti

News

Komentari 110

Stožer antimaskerima: 'Recite kirurgu da ne nosi masku dok je nad vašim otvorenim tijelom'

Stožer antimaskerima: 'Recite kirurgu da ne nosi masku dok je nad vašim otvorenim tijelom'

Članovi Stožera osvrnuli su se na današnjoj press konferenciji na nošenje maski u školama. Epidemiološka situacija je u pogoršanju i djecu se, smatraju, ne smije zbunjivati informacijama zbog svojih ideja...

VIDEO

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, na današnjoj konferenciji Stožera indirektno se osvrnula na situaciju u školama, prosvjedu roditelja u Krapinskim Toplicama i situaciju u Sinju zbog nošenja maski, naglasivši da se djecu ne smije zbunjivati informacijama zbog svojih nekakvih ideja.

- Djeca su populacija koju moramo štititi, koja moraju imati viziju što mi hoćemo od njih i o čijem se zdravlju treba brinuti struka, a ne svi ostali. Djeca prihvaćaju jednostavne mjere. Kad je dijete bolesno, roditelj neće ići pitati ekipu na internet kako će ga liječiti nego struku. Nisu djeca naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika neka si kupe u trgovini s igračkama lutku, špricu i neka se igraju, živu djecu neka prepuste struci - oštra je bila Markotić. 

Vezano za situaciju u Sinju, gdje je lokalni Stožer na inicijativu gradonačelnika Mire Bulja donio odluku o ukidanju nošenja maski u školama, a temeljem objava Gordana Lauca, člana Vladinog Znanstvenog savjeta, da su one u školama besmislene. šef Nacionalnog stožera Davor Božinović je naglasio kako se odluke donose na temelju epidemiološke struke. 

- Mi ovdje nikad nismo donijeli odluku, a da ona nije bila potkrijepljena mišljenjem struke - poručio je istaknuvši kako se za donošenje odluke u Sinju nije kontaktiralo struku niti se poštovao redoslijed kojim se odluke donose. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Taj jedan lokalni Stožer se koristio nekim argument o upitnosti i svrhovitosti, a ja pozivam da o tome govori epidemiološka struka - rekao je, a time poslao poruku i Laucu.

Capak: Nijemci su naručili novo cjepivo, jeftinije od mRNA pa smo i mi uzeli manju količinu
Capak: Nijemci su naručili novo cjepivo, jeftinije od mRNA pa smo i mi uzeli  manju količinu

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je u ime epidemiologa kazao da djeca od petog do osmog razreda u osnovnoj školi, kao i srednjoškolci trebaju nositi maske ako se ne može osigurati adekvatan razmak.

 - Štitimo to da djeca dolaze u školu. Ukoliko onaj učenik koji je obolio i onaj u njegovoj blizini nose masku, onda je vjerojatnost da se virus prenio, ako taj kontakt nije bio blizak i trajao dugo, puno manja. Dali smo mogućnost tamo gdje je dobra epidemiološka situacija da se donese na lokalnoj razini drugačija odluka o maskama, odnosno da se dopusti da djeca ne nose masku u školi. No, u Sinju sada nije ta situacija jer je tamo epidemiološka situacija u pogoršanju - istaknuo je te naglasio da osim toga jasno piše da se takva odluka donosi uz suglasnost osnivača, županije.

Šest novih odluka, jednu su donijeli i zbog teksta u 24sata
Šest novih odluka, jednu su donijeli i zbog teksta u 24sata

- Što u ovom slučaju također nije bilo. Svakog onog tko kaže da je maska ništa štiti i da je treba baciti pozivam da kad ide na neku operaciju u bolnici kaže kirurgu da nad njegovim otvorenim abdomenom ne treba imati masku - poručio je Capak.  

Govoreći o slučaju škole u Krapinskim Toplicama, Božinović je kazao da je policija postupala primjereno te da je učinila sve da "diskretnim mjerama spriječi eskalaciju nečega što bi se dogodilo u vidokrugu djece." 

- Djeca sve to promatraju i tumače na svoj način. Veoma je bitno da se, i mi ćemo učiniti sve, u konačnici postoje takve upute kad govorimo o policijskim službenicima, zaštiti odvijanje nastave i na svaku pojavu i prijavu će policijski službenici reagirati na način da to ne izazove bilo kakvu frustraciju kod djece. Ovo je jedna situacija koja bi bila iza nas da se od nje ne pravi nekakav spektakl - poručio je. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...