News

Komentari 152

Braća Mamić se moraju javiti u Remetinec. Ako se ne pojave, sud će raspisati tjeralicu

Braća Mamić se moraju javiti u Remetinec. Ako se ne pojave, sud će raspisati tjeralicu

Mamići su trenutno u BiH. Zdravko Mamić tamo je otišao prije objave nepravomoćne presude kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, a Zoran Mamić nedavno

Zdravko Mamić nije se u petak pojavio na Županijskom sudu, nakon čega je, kako je priopćeno s osječkog suda, rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora stavljeno na e-Oglasnu ploču suda, pa se smatra da je dostavljeno osuđeniku. I  njemu i Zoranu Mamiću određeno je da se moraju sredinom svibnja, točnije Zdravko 14. svibnja, a Zoran 10. svibnja, javiti u zatvor u Remetincu radi izdržavanja kazne. Ukoliko se ne pojave, za njima će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog.

"Sudac izvršenja Županijskog suda u Osijeku, nakon što je danas utvrdio da se uredno pozvani osuđenik Zdravko Mamić nije odazvao pozivu suca izvršenja, radi uručenja rješenja o upućivanju u zatvor, odnosno u Centar za dijagnostiku u Zagrebu, isto je rješenje sukladno odredbama čl. 57. Zakona o izvršavanju kazne zatvora stavio na e-Oglasnu ploču suda, pa je na taj način dostavljeno osuđeniku.

Sudac izvršenja utvrdio je da je osuđenik Zdravko Mamić uredno primio poziv za današnji dan, radi uručenja rješenja o upućivanju, što je potvrdio svojim potpisom na povratnici poziva.

Rješenjem o upućivanju sudac izvršenja odredio je, da se osuđenik Zdravko Mamić mora javiti u Centar za dijagnostiku u Zagrebu Zatvora u Remetincu, dana 14. svibnja 2021. Ukoliko se osuđenik navedenog dana ne pojavi u Zatvoru u Remetincu, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Rješenje o upućivanju u zatvor za osuđenika Zdravka Mamića stajat će na e-oglasnoj ploči suda idućih osam dana, te po pravomoćnosti istoga, sudac izvršenja će dostaviti podnijetu molbu osuđenika za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH, Ministarstvu pravosuđa i uprave RH, radi nadležnog odlučivanja.

U svezi drugog kaznenog postupka, koji je u tijeku na Županijskom sudu u Osijeku protiv opt. Zdravka Mamića i dr., zbog kaznenog djela iz čl. 328. st. 1. i dr. KZ/11, nakon odluke Visokog kaznenog suda RH kojom je odbijen zahtjev za delegaciju mjesne nadležnosti Županijskog suda u Osijeku, po primitku odluke višeg suda i kaznenog predmeta,  predsjednik raspravnog vijeća zakazat će nove raspravne dane, kada se stvore zakonski uvjeti o čemu će sud u e-Ročišniku obavijestiti javnost.

Naime, ukoliko se opt. Zoran Mamić ne vrati u Republiku Hrvatsku i ne stupi na izdržavanje kazne zatvora dana 10. svibnja 2021., protiv navedenog, nakon raspisivanja tjeralice i europskog uhidbenog naloga, uslijedit će odlučivanje o suđenju u odsutnosti, da bi se mogli ispuniti svi zakonski uvjeti za nastavak suđenja u tom kaznenom predmetu.

U istom predmetu, ranije, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku protiv opt. Zdravka Mamića je odredilo suđenje u odsutnosti. Stoga, nakon donošenja rješenja o suđenju u odsutnosti, sada i za opt. Zorana Mamića, te pravomoćnosti tog rješenja, predsjednik raspravnog vijeća zakazat će rasprave radi nastavka suđenja", stoji u priopćenju osječkog Županijskog suda.

Najčitaniji članci