Obavijesti

News

Komentari 73

Bračni par na putovanju života: Godinama štedjeli pa dali otkaz

Bračni par na putovanju života: Godinama štedjeli pa dali otkaz

Joe i Ali su hrabri bračni par koji je u vrijeme financijske krize odlučio ulagati u nekretnine. Bilo je teško, godinama su živjeli na rubu u trošnoj garsonijeri i pazili na svaki novčić...

Joe i Ali Olson danas provode svoje dane putujući svijetom sa svojom jednogodišnjom kćeri Annabelle. Ovaj par u ranim tridesetima nije oduvijek vodio ovakav avanturistički život. Oni su nedavno dali otkaze u školi (oboje su radili kao učitelji) i odlučili se na putovanje života, prenosi Independent.

Bračni partneri su se upoznali 2004. godine dok su još oboje bili studenti. Vjenčali su se na zadnjoj godini fakulteta. Odmah nakon diplome, preselili su se u Las Vegas gdje su dobili poslove učitelja u školama.

- U Las Vegasu smo plaćali nisku stanarinu, ali imali smo i malu plaću - rekla je Ali. Zbog toga su uzimali sve dodatne poslove koje su uspjeli. U svakom slobodnom terminu su davali instrukcije iz engleskog jezika.

Počeli su štedjeti i trošiti minimalno novca

 U nekoliko godina uspjeli bi sačuvati 75% mjesečne plaće. Tada su kupili prvu nekretninu koju su počeli iznajmljivati. A zatim i drugu. Sveukupno su kupili 15 nekretnina. Premda su izgubili dio novca tijekom financijske krize, na kraju su ipak postali financijski neovisni i danas u nekretninama posjeduju preko milijun dolara. Odlučili su dati otkaze i putovati svijetom.

Mnogi ih pitaju kako su to uspjeli, a oni kažu da je bilo potrebno mnogo žrtve. Pazili su na svaki novčić i živjeli kod rodbine ili u trošnim jeftinim stanovima.

Kada su kupili prvi stan, doživjeli su veliki financijski pad

 Dugo su se izvlačili iz dugova. Nisu mogli ni prodati stan jer je cijena toliko pala da bi izgubili skoro polovinu uloženog novca. Ipak, uspjeli su se izvući uz pomoć iznajmljivanja. Nakon toga su kupili još jedan stan i radili nekoliko poslova. Sve su ostavljali sa strane kako bi platili kredite i hipoteke. 

- Cijeli život smo vozili isti stari auto. Uvijek smo jeli kod kuće. Prijatelji bi nas pitali zašto se ne uselimo u neki od stanova koje smo kupili i zašto živimo u staroj garsonijeri. Ali mi smo bili sretni i s malo - ispričao je Joe.

Potom se tržište okrenulo i cijene njihovih stanova su narasle.

Trenutno vrijede više od milijun dolara

- Mnogi pitaju kako smo uspjeli platiti sve te hipoteke. Istina je da smo imali četiri nekretnine pod hipotekom i da smo morali mjesečno izdvojiti oko dvije tisuće dolara za njih, ali je ukupni prihod od rentanja iznosio 13 tisuća dolara. Uz to smo i radili u školi i davali instrukcije. Prihvaćali smo svaki mogući posao koji smo mogli - rekao je.

- Volio sam predavati. Ali sad je vrijeme za avanture - dodao je.

Ali i Joe u Zagrebu

U 2015. godini spakirali su stvari, dali otkaze i otišli na put oko svijeta

- Planinarili smo Južnom Amerikom. Prošli smo cijelu Europu. Tri mjeseca smo živjeli u Istanbulu kad se beba rodila. Nakon toga smo nastavili u Australiju i Aziju - rekao je Joe koji dodaje da i dalje zarađuju od svojih nekretnina, a Ali piše ljubavne romane.