Obavijesti

News

Komentari 15

Branimir Glavaš bio je lice, baš koliko i naličje hrvatske države

Branimir Glavaš bio je lice, baš koliko i naličje hrvatske države

Branimir Glavaš objedinio je sve mračne strane hrvatske države: ratne zločine, politički radikalizam, nesposobno ili korumpirano pravosuđe, podilaženje osuđenim zločincima, teroriziranje građana, kršenje Ustava...

VIDEO

Sve je to jedan veliki deja vu.

Prije sedamnaest godina Branimir Glavaš prijetio je svjedocima, napadao pravosuđe, vrijeđao suce, optuživao vlast, pokušao čak i podmititi predsjednika Vrhovnog suda, a onda pobjegao od presude za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.

Danas je Branimir Glavaš opsovao suda Županijskog suda koji mu je izrekao nepravomoćnu kaznu i slobodno išetao sa suda, nakon što je prethodnih mjeseci napadao pravosuđe, optuživao politiku i navodno čak i prijetio smrću Vladimiru Šeksu.

"Ma ništa, nabijem ga na k***, njega i ovaj sud", kazao je Glavaš novinarima nakon presude, tvrdeći kako ga "boli đon ako sudac odredi istražni zatvor".

Bijeg od presude

"Više dana zatvora neću vidjeti", izjavio je nakon što mu je omogućeno da napusti sudnicu tijekom izricanja nepravomoćne presude od sedam godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku. Opet je dodao kako je to bila "farsa za javnost i politički montiran proces", a na pitanje novinara hoće li ponovno u Bosnu i Hercegovinu, kratko odgovorio: "Putovat ću kao slobodan građanin."

Sad će se vidjeti hoće li se dokopati granice s BiH.

Ponavlja se, dakle, priča koju smo gledali prije sedamnaest godina kad je proces Glavašu i suoptuženicima prvi puta krenuo, a dočekali smo novu presudu pune 32 godine nakon počinjenja brutalnih zločina opisanih u presudi, ali i u brojnim medijskim svjedočenjima.

Ustavni usud

Glavaš je u međuvremenu odslužio dio kazne u BiH, da bi se po povratku u Hrvatsku, kad su presude ukinute zahvaljujući Ustavnom sudu (koji je poništavao i presude Ivi Sanaderu i odluke o pritvoru za Milana Bandića), uspio dokopati čak i Hrvatskog sabora.

Sve ovo, dakle, mučna je politička i pravosudna saga, a ne samo tragična priča o ratnim zločinima, njihovim nalogodavcima i počiniteljima. Osuđenicima se omogućava da pobjegnu od presude, ne prvi puta, optuženicima se omogućava da prijete svjedocima i da vrijeđaju svoje tužitelje i suce, da se Glavaš postavi iznad zakona i pravosuđa, a da žrtve ratnih zločina padnu u sjenu političkog karnevala u režiji Branimira Glavaša.

Glavašu je danas omogućeno da ponovno stane pred kamere i mikrofone i da poruči kako "nabije na k...." suca i hrvatsko pravosuđe, da išeta iz sudnice i čak najavi kako pogledava prema Bosni i Hercegovini u koju je već jednom pobjegao.

Mučna priča

No istodobno, ovo je bila mučna priča o Ustavnom sudu koji je poništio Glavaševu presudu, o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji je Glavašu nedavno vratio odlikovanja ("Zato što ga je Glavaš to tražio"), o Glavašu koji je sa svojim trabantima svojedobno doveo Ivu Sanadera na čelo HDZ-a, o Glavašu koji je postrojavao crnokošuljaše pred Hrvatskim saborom uoči izbora 2015. godine, koji je pozirao na Facebooku s bocom "Führerova vina" s likom Adolfa Hitlera, a potom se dokopao Hrvatskog sabora gdje je svojim glasom podržavao vladu Andreja Plenkovića.

A posebno je mučna situacija u kojoj sud izriče Glavašu presudu za ratni zločin, a kao olakotnu okolnost navodi sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Glavaš je objedinio sve mračne strane hrvatske države: ratne zločine, politički radikalizam, nesposobno ili korumpirano pravosuđe, podilaženje osuđenicima za ratni zločin, teroriziranje građana, kršenje Ustava, politička manipulacija sudovima...

U Hrvatskoj su birači glasali za Branimira Glavaša čak i nakon (ili upravo zbog toga) što je odslužio dio kazne za ratne zločine, za mučenje i ubijanje civila.

Konačno, nakon svega što smo vidjeli i prošli u zadnjih trideset godina, teško je sa sigurnošću reći je li Branimir Glavaš bio lice ili naličje moderne Hrvatske. 

A što je najgore od svega, ovo maltretiranje javnosti očito nije završeno, čak ni nakon jutrošnjeg izricanja nepravomoćne presude. Jer jednom smo već prošli ovu etapu. Iskustvo nam govori da nas čeka još dugi put do okončanja agonije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C