Obavijesti

News

Komentari 23

Braniteljske udruge prijavile dvojicu zbog ratnog zločina

DORH-u su zbog ratnog zločina prijavili Nedjeljka Vorkapića, bivšeg časnika tzv. Srpske vojske Krajine (SVK) te Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom

VIDEO

Braniteljske udruge podnijele su u četvrtak u DORH-u kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv Nedjeljka Vorkapića, bivšeg časnika tzv. Srpske vojske Krajine (SVK) te Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom.

Protiv Vorkapića podnesena je kaznena prijava zbog ratnog zločina jer je pod njegovom zapovjednom odgovornosti 15. srpnja 1991. i 29. rujna 1991. godine u napadima na Topusko ubijeno oko 30 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.

Prijava protiv Ćelapa podnesena je zbog njegovog sudjelovanja u istim napadima na Topusko te zbog ubojstava trojice hrvatskih branitelja prilikom oslobađanja Lasinje. Braniteljske udruge tvrde kako je Ćelap bio snajperist koji je kao pripadnik tzv. SVK dobio pisanu pohvalu od zapovjednika 3. partizanskog bataljona u Topuskom koju je potpisao Vorkapić, a u kojoj piše da se ''iskazao kao stabilna i hrabra osoba pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost''.

- Osim naše moralne i zakonske obaveze, na kaznene prijave odlučili smo se kako bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo kako tome mora doći kraj, Na DORH-u je da odradi svoj dio posla - kazao je nakon podizanja prijava Ante Čarapović iz Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Maksimir.

Ivica Pandža, umirovljeni pukovnik HV-a i HSP-ov vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, kazao je da je u listopadu prošle godine nadležnim institucijama predao dokumentaciju koja ukazuje na Vorkapićevo i Ćelapovo sudjelovanje u ratnim zločinima.

- Institucije po tom pitanju nisu poduzele ništa pa sam u ožujku na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije ponovno postavio pitanje zašto se ne procesuiraju ratni zločini. Vlastodršci su me pritom grubo onemogućili upadanjem u riječ i dobacivanjem. Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut tom je prilikom potvrdio kako su nadležne institucije zaprimile kaznene prijave, ali nije rekao što je napravljeno po tom pitanju. Stoga smo se odlučili podnijeti prijave u sjedištu DORH-a koji je sada na potezu. Neka ova institucija pokaže građanima kako rade izvan utjecaja bilo kakve politike koja je dosad zaustavljala prijave i dokažu da na njih ne utječu Plenković niti Pupovac - kazao je Pandža.

Povodom podnošenja kaznenih prijava obratila se i Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara koja je istaknula da za prijavljivanje ratnog zločina ''nikad nije prekasno''.

Pored Pandže, Čarapovića i Gregurić, kaznene prijave podnijeli su Ivan Knezović iz Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi, Dragutin Poturica iz UHDDR-a Grada Zaprešića, Miljenko Komes iz HVIDRA-e Samobor i Sveta Nedjelja, Željko Herceg iz Udruge ratnih veterana 1.GBR Tigar Krapinsko-zagorske županije i Zlatko Majić iz Udruge Topnika 1. GBR Tigrovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je