Obavijesti

News

Komentari 18

Branko Bačić pojasnio kako će kome kompenzirati uzimanje i zamjene zemljišta za stadion

Branko Bačić pojasnio kako će kome kompenzirati uzimanje i zamjene zemljišta za stadion

Država se morala uključiti u rješavanje spora starog 26 godina između Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije oko zemljišta na kojem je maksimirski stadion, a sada su obznanili i kako će to učiniti

VIDEO

Vlada je donijela dvije odluke o prihvaćanju dva Sporazuma sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom kojima se omogućava, s jedne strane, rekonstrukcija stadiona Maksimir, koji je objekt od nacionalnog interesa, a s druge strane Nadbiskupiji, kao kompenzacija za oduzeto zemljište, izgradnju crkvi na 10 lokacija u Zagrebu gdje ne postoje primjereni vjerski objekti.

Potpisivanjem Sporazuma, Crkva će povući sve svoje zahtjeve koji se odnose na povrat imovine oduzete za vrijeme bivše Jugoslavije u dijelu Maksimira, a radi se o iznimno velikoj površini od 300.000 kvadrata, i time će se skinuti ograničenje u zemljišnoj knjizi kako bi se moglo ići u rekonstrukciju i izgradnju stadiona u Maksimiru, kazao je ministar graditeljstva, državne imovine i potpredsjednik Vlade Branko Bačić govoreći o konačnom rješavanju spora Grada i Zagrebačke nadbiskupije u koji se morala uključiti i Vlada. 

POGLEDAJTE VIDEO

Država preuzima rješenje imovinsko-pravnih odnosa

Pojasnio je kako će točno kompenzirati Nadbiskupiji odustajanje od ovog zemljišta. 

- Ovih 10 lokacija koje su izabrane i koje su Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba definirane kao zone društvene namjene, i za izgradnju objekata vjerske namjene su u vlasništvu ili Grada ili privatnih osoba. Pet lokacija je u vlasništvu Grada, četiri u privatnom vlasništvu, a jedna je lokacija u mješovitom vlasništvu. Država, koja je dužna po Zakonu obeštetiti podnositelje zahtjeva pa i u konkretnom slučaju Zagrebačku nadbiskupiju, preuzima na sebe rješavanje imovinsko-pravnih odnosa pa ćemo Sporazumom između Vlade i Zagreba Gradu nadomjestiti to zemljište drugim građevinskim zemljištem u vlasništvu RH. Što se tiče privatnih osoba koji su vlasnici nekretnina na lokacijama predviđenima za izgradnju crkve, mi smo ih već kontaktirali i najavili da ćemo ih u procesu procjene vrijednosti nekretnina isplatiti - istaknuo je.

Kada te nekretnine u vlasništvu privatnih osoba ili Grada prijeđu u vlasništvo države, dodao je, država će ih, temeljem ovog Sporazuma, potom predati u vlasništvo Zagrebačke nadbiskupije.

Grad objavio detalje dogovora za Maksimir: Završava spor star 26 godina i ide novi stadion
Grad objavio detalje dogovora za Maksimir: Završava spor star 26 godina i ide novi stadion

Sljedeća na redu Skupština

- Sada predstoji donošenje odluke na razini Gradske skupštine, sjednica je idući tjedan, a nakon toga slijedi potpisivanje ugovora sa zagrebačkim nadbiskupom i gradonačelnikom Grada Zagreba i od tog trenutka će se steći preduvjeti da se može krenuti u realizaciju rekonstrukcije maksimirskog stadiona. U nadležnosti mog ministarstva je dugačak posao, a to je da s Gradom napravimo zamjenu nekretnina, s jedne strane, a s druge strane da kroz proces procjene, a onda i ugovaranja, riješimo one lokacije koje su u vlasništvu privatnih osoba - istaknuo je Bačić.

No, tvrdi, taj proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa neće kočiti realizaciju izgradnje maksimirskog stadiona.

Država Nadbiskupiji omogućuje zemljišta i tu, naglašava, njezina uloga staje. Drugim riječima, Nadbiskupija sama gradi crkve, država nema obvezu financirati taj proces.

- Naša je obveza osigurati pretpostavke da Crkva na tim lokacijama može realizirati gradnju sakralnih objekata i tu naša uloga, naše financiranje izgradnje vjerskih objekata prestaje - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi