News

Komentari 159

Branko Indijanac: 'Stotinu sati izrađivao sam Franju Tuđmana'

Branko Indijanac: 'Stotinu sati izrađivao sam Franju Tuđmana'

MAJSTOR Inspiriran stripovima i poviješću, Branko Lisjak iz Donjeg Međimurja izrađuje likove. Vikinški brod je radio osam mjeseci, svaki dan nakon posla...

Stripove sam počeo čitati s devet godina. Pročitao sam ih na tisuće. Moj posljednji veliki izazov je vikinški brod, na koji sam potrošio više od 700 radnih sati.

Dugačak je osam metara i na njemu radim već osam mjeseci, svaki dan nakon posla. Izradio sam ga od prvoklasne hrastovine, a još moram napraviti jarbol i jedro, hvali nam svoj vikinški ratni brod Branko Lisjak (45) zvani Indijanac iz međimurske Donje Dubrave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uz obiteljsku kuću, u kojoj živi s majkom Ljubicom, nalaze se mnoge nastambe u koje je smjestio prvenstveno likove Indijanaca, autentične povijesne ljude iz 19. stoljeća.

Objasnio nam je da je drakar, vikinški ratni brod, ime dobio po zmajevoj glavi na pramcu.

- Napravio bih i veći, ali nemam više baš mjesta u dvorištu. U svim knjigama drakara opisuju kao najbrže drveno plovilo na ručni pogon. Napravio sam ga po klinker gradnji, tako da sam daske preklapao jednu na drugu, dok su kod obične gradnje daske položene jedna do druge. Trebalo mi je i 1100 posebnih zakovica, no kako ih nisam mogao nabaviti, obične sam čavle pretvorio u potrebne zakovice - tumači nam Branko.

Njegov brod ima i šest vesala i teži između 700 i 800 kilograma, a ukupna težina s teretom može dosegnuti i tri tone.

Kad zaplovi, kaže, smjestit će ga vjerojatno kod prijatelja na ranču da ne trune na kiši.

Eventualni kupci ponude ne moraju ni slati, kaže nam Branko, jer nema tog novca za koji bi ga prodao.

- Bojio sam ga pravom brodskom bojom. Ima bočno kormilo i zato se njime može dobro manevrirati - kaže Branko.

Indijanci u Međimurju

A u njegovim nastambama mogu se vidjeti likovi autentičnih Indijanaca, poput Bika Koji Sjedi, indijanskih konjanika, žena, djece, beba, likova kanadske konjičke policije u njihovim autentičnim narodnim nošnjama...

No nisu tu samo Indijanci, ima tu i veliko iznenađenje. Naime, Branko se u zadnje vrijeme bacio i na povijesne ličnosti, pa nam je ponosno pozirao uz “hrvatskog Bika Koji Sjedi” - prvog predsjednika Franje Tuđmana.

- Evo ga tu, odmah uz Nikolu Zrinskog - reče nam Branko pa se ponosno nasloni na rame prvog hrvatskog predsjednika i nastavi:

- Počeli su me zezati zašto izrađujem samo ove što ih nitko ne zna. Zato sam odlučio napraviti Franju! Više od stotinu sati sam ga radio. Još da mi ga je staviti na brod pa zaploviti Dravom. Ha-ha! E, to bi bio spektakl!

Svoje povijesne skulpture izrađuje od mekog drva, koje se suši najmanje sedam godina, jer bi u protivnom ispucalo.

- Uglavnom koristim daske topole, a od alata ručni alat, poput ubodne pile, flekserice, gletve. Da sve napravim autentično, pročitao sam na tisuće knjiga o povijesti - rekao nam je Branko Lisjak.

Najčitaniji članci