News

Komentari 64

Brazilski predsjednik: 'Zelenski je odgovoran za rat kao i Putin'

Brazilski predsjednik: 'Zelenski je odgovoran za rat kao i Putin'

Vidim da svi parlamenti svijeta plješću ukrajinskom predsjedniku. Ali taj tip je jednako odgovoran kao i Putin. Za rat nikada ne postoji samo jedan krivac", rekao je Lula

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "jednako odgovoran" za rat u svojoj zemlji kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, a u razgovoru za američki časopis Time od srijede nije štedio ni Washington ni UN.

"Vidim da svi parlamenti (svijeta) plješću ukrajinskom predsjedniku. Ali taj tip je jednako odgovoran kao i Putin. Za rat nikada ne postoji samo jedan krivac", rekao je Lula, favorit na predsjedničkim izborima u Brazilu u listopadu.

"On je htio rat. Da ga nije htio, pregovarao bi malo više", dodao je.

Lula je također rekao da se Zelenski "čudno" ponaša. "Reklo bi se kao da je u predstavi. Na televiziji je ujutro, u podne i navečer, u engleskom, francuskom, njemačkom parlamentu, kao da je u kampanji. Trebalo bi mu više biti stalo do pregovaračkog stola".

Ikona brazilske ljevice optužio je isto tako zapadne sile da "potiču mržnju prema Putinu".

"Ako se ohrabruje Zelenskija, on misli da je najbolji. Zapravo bi mu trebalo ozbiljno reći: 'momče, ti si dobar komičar, ali nećemo ratovati da bi ti mogao nastupati'. I reći Putinu: 'Imaš puno oružja, ali ne moraš ga upotrijebiti protiv Ukrajine. Hajdemo razgovarati!'", naglasio je.

Lula (76), koji je bio predsjednik Brazila u dva mandata, od 2003. do 2010., optužio je američkog predsjednika Joea Bidena da "nije donio ispravnu odluku" kad je riječ o sukobu u Ukrajini.

>>Događanja iz Ukrajine pratite ovdje<<

"Sjedinjene Države imaju jako veliku težinu i mogle su izbjeći sukob... Biden se mogao više uključiti, mogao je uputiti se zrakoplovom u Moskvu i razgovarati s Putinom. To je stajalište koje se očekuje od lidera", rekao je.

Kritizirao je i UN. "Treba hitno uspostaviti novu svjetsku vladu. UN više ne predstavlja ništa, svjetski čelnici ga više ne shvaćaju ozbiljno. Putin je jednostrano izvršio invaziju na Ukrajinu, ne konzultiravši UN", rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO