Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brexit: Premijer bi mogao zatražiti prijevremene izbore

Britanski premijer Boris Johnson, u slučaju da Europska unija odobri dulju odgodu izlaska te zemlje iz Unije do veljače, tražit će od britanskog parlamenta raspisivanje prijevremenih izbora, objavili su u srijedu izvori u britanskoj vladi, prenose britanski mediji

0 komentara

Britanski premijer ne može sam raspisati izbore već mu treba suglasnost parlamenta, koji to čini. 

Johnson je u utorak, nakon što britanski parlament nije podržao da se zakon o primjeni sporazuma koji je dogovorio s Bruxellesom usvoji po ubrzanoj trodnevnoj proceduri, privremeno povukao taj zakon iz parlamentarne procedure i u prvom obraćanju parlamentu najavio da će razgovarati s čelnicima Europske unije o parlamentarnom zahtjevu za tromjesečnom odgodom Brexita. Ustrajao je na tome da će Britanija izaći iz EU-a s dogovorenim sporazumom no prvi put nije spomenuo 31. listopada kao datum kada će "izaći ili umrijeti", kako je ranije govorio.

- Na ovaj ili onaj način napustit ćemo Europsku uniju s ovim sporazumom, prenosi njegove riječi list Guardian.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak navečer, nakon što je postalo jasno da britanski parlament neće dovoljno brzo izglasati potrebni zakon i potvrditi sporazum s Europskom unijom, najavio da će preporučiti europskim čelnicima da prihvate traženu odgodu, no nije rekao koliko bi ona trajala.

Conservative Party Conference U VAŽNOJ FAZI Parlament je podržao dogovor o Brexitu premijera Johnsona

Francuska će, prema izvorima britanske novinske agencije Reuters, do kraja tjedna zauzeti stajalište o britanskom zahtjevu a trenutno je sklona suglasiti se s odgodom od tek nekoliko dana kako bi britanski parlament dovršio raspravu o prijedlogu zakona o primjeni sporazuma s EU-om.

Britanski parlament ranije je obvezao Johnsona da u slučaju da do protekle subote parlament ne prihvati sporazum s EU o izlasku zemlje iz Unije, zatraži tromjesečnu odgodu Brexita. Johnson je to učinio no poslao je nepotpisano pismo u kojemu je prenio zahtjev parlamenta za odgodom a istodobno je poslao osobno pismo u kojemu je napisao da se protivi odgodi.

- Ako se Bruxelles suglasi s odgodom koju je tražio parlament jedini put za zemlju su izbori. Ovaj je parlament propao, kazao je izvor iz ureda britanskog premijera koji prenosi BBC.Prije odbijanja ubrzanog postupka donošenja zakona o primjeni sporazuma parlament je prihvatio da se taj zakon proslijedi u drugo čitanje što je bio prvi Johnsonov uspjeh u parlamentu.

Prema izvorima BBC-ija većina u EU-u bila bi sklona prihvatiti tromjesečnu odgodu, koliko je tražio britanski parlament, a razmatra se i mogućnost fleksibilnijeg roka u kojemu bi bio propisan zadnji rok ali bi zemlja mogla napustiti Uniju i ranije ako se sporazum ratificira. 

Oporba je ranije isključivala mogućnost održavanja prijevremenih izbora uvjetujući ju osiguravanjem da Britanija na izađe iz Unije bez sporazuma.

FILE PHOTO: British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London JOHNSON O BREXITU 'Ako parlament odbije ubrzanu proceduru, tražit ću izbore'

Prem izvorima iz pojedinih stranaka Liberalni demokrati i škotski SNP mogli bi podržati izbore ako bude odobrena tromjesečna odgoda. Vođa glavne oporbene laburističke stranke Jeremy Corbyn, nakon odbacivanja brze procedure u parlamentu, ponudio je Johnsonu da zajedno rade na razumnom tempu donošenja zakona o provedi sporazuma o razlazu s EU-om koji bi omogućio parlamentu da ga temeljito analizira.

Njegova ponuda mogla bi značiti da parlament do kraja godine može donijeti ta j zakon, no istodobno sporiji tempo otvara prostora za podnošenje amandmana koji bi suštinski zadirali u sadržaj sporazuma koji je Johnson dogovorio s Europskom unijom, poput pitanja carinske unije ili prostor za zahtjev za raspisivanjem drugog referenduma.

- Javnost će morati izabrati želi li ostvarenje Brexita s Borisom ili želi potrošiti 2020. na dva referenduma o Brexitu i Škotskoj s Corbynom, prenosi Guardian izvor iz ureda britanskog premijera.

Kad bi se na britanskoj političkoj sceni postigao dogovor o prijevremenim izborima najraniji datum izbora bio bi 28. studenoga jer zakon propisuje da od dana kada parlament raspiše izbore do samih izbora mora proći najmanje 25 dana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message