Obavijesti

News

Komentari 185

Brišu sve što mogu: Gumicom su smanjili broj nezaposlenih

Brišu sve što mogu: Gumicom su smanjili broj nezaposlenih
1

Nakon što se Vlada pohvalila kako je pad broja nezaposlenih rezultat dobrih mjera Vlade, javili su se ogorčeni čitatelji i ispričali kako su ih obrisali s burze rada

VIDEO

Članovi Vlade razvukli su osmijeh od uha do uha nakon što su čuli dobre vijesti sa Zavoda za zapošljavanje. Prvi put u posljednjih 20 godina broj nezaposlenih u rujnu manji je nego u kolovozu. Premijerka se odmah pohvalila kako je to rezultat dobre Vladine politike zapošljavanja. No uvid u statistiku pokazuje kako je, unatoč dobrom zapošljavanju zbog produljene turističke sezone, broj nezaposlenih pao i zbog efikasnog korištenja gumice za brisanje. U rujnu je 33.107 ljudi otišlo sa zavoda. Od tog broja 19.472 su našli posao, od čega čak nekoliko tisuća u državnoj upravi. Ostalih 13.635 je izbrisano.

Neki su vjerojatno brisani zato što su otišli u mirovinu, drugi zato što su umrli. Među izbrisanima su se, međutim, našli i neki čitatelji 24sata, koji su se jučer javili da bi nam ispričali kako i zašto su nestali s burze. Vjeruju da je pad broja nezaposlenih rezultat Vladina predizbornog naštimavanja statistike. R. L. (39) iz Osijeka je samohrani otac dvoje djece.

- Nakon što sam tri godine na zavodu odslušao nebrojena predavanja, odbio sam doći na tko zna koji motivacijski tečaj. Ta tko ima više motiva da pronađe posao od samohranog nezaposlenog oca? Zato su jedva dočekali da nešto odbijem pa su me jednostavno obrisali gumicom i uzeli mi 500 kuna naknade koju sam dobivao kao samohrani roditelj - prepričava R. L. Sada mu je ostalo 299 kuna doplatka i vrt u kojem uzgaja povrće kako bi preživio s djecom. Kaže da osobno poznaje desetke Osječana koji su na isti način izbrisani s burze rada. Više nemaju snage ni volje obilaziti predavanja.

- Nisam mogao vjerovati kad sam otvorio novine i pročitao da se na burzi dogodilo čudo i da je zaposleno više ljudi. To je laž jer ljude brišu - kaže.

Sličnu sudbinu imala je i čitateljica iz Bjelovara.

- Zakasnila sam jedan dan na individualno savjetovanje na zavodu. Nakon nekoliko dana iz područnog ureda u Bjelovaru stiglo mi je rješenje kojim se na šest mjeseci brišem iz evidencije nezaposlenih - kazala je naša sugovornica.

Lani je do rujna iz evidencije izbrisano oko 82.000 ljudi.

Ove godine do rujna izbrisali su već 95.375 nezaposlenih. Da bi izbjegli brisanje, prema važećim propisima, nezaposleni moraju aktivno tražiti posao. Svakog mjeseca moraju se javiti na zavod i odazivati se na svaku aktivnost, poput savjetovanja, tečajeva i slično. Jučer nismo dobili komentar broja nezaposlenih od ministra gospodarstva Đure Popijača i ravnateljice Zavoda za zapošljavanje. Slučajno ili ne, jučer su bili na zajedničkom radnom sastanku.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...