Obavijesti

News

Komentari 63

Britanci: Djeca u školi moraju učiti o genocidu u Srebrenici

Britanci: Djeca u školi moraju učiti o genocidu u Srebrenici
2

Rezolucija o Srebrenici koju je u Vijeću sigurnosti UN-a pripremila Velika Britanija, predviđa da će djeca ubuduće u školama učiti o stravičnom genocidu u Srebrenici

VIDEO

Velika Britanija je pripremila Rezoluciju o Srebrenici - dokument od 13 točaka,  a ona koja je najviše pogodila Srbiju je deveta točka gdje je upućen apel svim državama u svijetu da učenje o genocidu uvrste u nastavne programe.

- Apelira se na sve države da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida - navedeno je u 9. točki britanske deklaracije o genocidu u Srebrenici, pišu srbijanski mediji.

Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova nije oduševljen Rezolucijom te je najavio da će od utorka početi konzultacije s ostalim članovima Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji čiji bi konačni tekst trebao biti razmatran 7. srpnja na sjednici Vijeća sigurnosti.

 - Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mjesta spominje genocid, a na jednom mjestu pomirenje -  rekao je Dačić. 

U tekstu, naime, nigdje nisu spomenute ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Haagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Rezolucija sadrži formulacije poput 'najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici' i 'osuđuje se svako negiranje genocida'.

Marko Perić

Podsjetimo, protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prije šest dana podnesena je kaznena prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici. On je, naime, navode u kaznenoj prijavi Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH i Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“ u više navrata prilikom javnih istupa s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odbio je poziv i neće doći u Srebrenicu na obilježavanje dvadeset godina od genocida u Srebrenici. On će tako biti jedini predsjednik iz regije koji se neće pojaviti na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari.

U srpnju 1995. godine u Srebrenici je izvršen masakr dječaka i muškaraca muslimana, u navodno zaštićenoj UN enklavi Srebrenica, što je najveći zločin nad jednim narodom u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata. Snage bosanskih Srba zauzele su tu enklavu u istočnoj Bosni i poklali osam tisuća ljudi. Optužen je Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21