News

Komentari 0

Britanija poziva EU: Promijenite trgovinska pravila s Sjevernom Irskom nakon Brexita

Britanija poziva EU: Promijenite trgovinska pravila s Sjevernom Irskom nakon Brexita

Razgovarala sam s potpredsjednikom (Europske komisije) Marošem Šefčovičem o zakonu koji objavljujemo danas kako bismo riješili probleme sa Sjevernoirskim protokolom i povratili političku stabilnost, objavila je Truss

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je u ponedjeljak potpredsjedniku Europske komisije Marošu Šefčoviču da Unija mora promijeniti pravila za trgovinu sa Sjevernom Irskom nakon bvrexita, ponovivši da London želi da se rješenje postigne dogovorom.

"Razgovarala sam s potpredsjednikom (Europske komisije) Marošem Šefčovičem o zakonu koji objavljujemo danas kako bismo riješili probleme sa Sjevernoirskim protokolom i povratili političku stabilnost", objavila je Truss na Twitteru.

"Mi želimo dogovorno rješenje, ali EU mora biti spreman promijeniti sam protokol".

EU kritizira te britanske zahtjeve.

"Jednostrani potezi štete uzajamnom povjerenju i formula su za neizvjesnost", komentirao je Šefčovič na Twitteru.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je u ponedjeljak Truss da će njezini planovi izazvati cijeli novi skup neizvjesnosti.

"Ministar Coveney rekao je da je objava zakona koji će prekršiti britanske obveze po međunarodnom pravu štetna za odnose na tim otocima i između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a", priopćio je njegov glasnogovornik nakon telefonskog razgovora dvoje ministara.

"Ministar Coveney rekao je da je to osobito jadan trenutak u britanskom pristupu brexitu... Britanski jednostrani pristup nije u najboljem interesu Sjeverne Irske. Daleko od toga da rješava probleme, taj zakon će stvoriti cijeli novi skup neizvjesnosti i štete".

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da Britanija želi samo riješiti probleme u trgovini sa Sjevernom Irskom donošenjem zakona koji će poništiti dijelove dogovora s Europskom unijom, objasnivši da su promjene "birokratska pojednostavljenja".

"To je relativno jednostavno učiniti, to je birokratska promjena koju treba učiniti. Iskreno, riječ je o relativno trivijalnim prilagodbama". rekao je za radio LBC.

"Sve što pokušavamo učiniti su određena birokratska pojednostavljenja između Velike Britanije i Sjeverne Irske."

Najčitaniji članci